Navigacija

Objave

Objavljen prvi konkurs za učešće na CineLink-u 2015.

Najavljen novi format CineLink radionica za razvoj projekata i objavljeni gosti predavači. Predstavljen novi sistem konkursne procedure za CineLink koprodukcijski market.

CineLink market i prateće, pripremne radionice od samog početka su oblikovane po potrebama industrije u regiji, i u nastojanju da se katalizira nastanak što boljih filmskih projekata spremnijih za savremeno evropsko i svjetsko tržište i festivalsku distribuciju.

Do sada smo radionice par puta prilagođavali potrebama industrije, no razvoj i savremeni trenutak nam nalažu još ambiciozniji pristup posebno prvim i drugim filmovima. U regiji je za posljednjih 14 godina u jednoj vrsti sinergije sa CineLinkom stasala generacija autora i producenata koji su se uspješno izborili za mjesto na svjetskoj sceni. Njihovo iskustvo je ključno za mlađu generaciju autora i producenata  i put ka izgradnji dinamične filmske industrije u kojoj se čuju glasovi različitih generacija i filmovi rađeni sa različitim producentskim pristupima. Zato smo odlučili, pored naših ustaljenih saradnika, na CineLink radionice pozvati neke od vodećih regionalnih filmskih autora i profesionalaca da održe predavanja, prodiskutuju odabrane projekte i podijele svoju viziju filmske umjetnosti. Sa izuzetnim zadovoljstvom objavljujemo da će Aida Begić, Ankica Jurić Tilić, Miroslav Mogorović i Srdan Golubović biti gosti predavači i mentori na 13. CineLink radionicama za razvoj projekata.

Odlučili smo razdvojiti konkurse. Prvi konkurs, raspisan od danas i otvoren do 15. januara, namijenjen je prevashodno za prve i druge filmove autora koji žele participirati na radionici krajem marta-početkom aprila i raditi na razvoju svog projekta, te zatim prezentirati svoj prvi ili drugi film na CineLink koprodukcijskom marketu za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Drugi konkurs koji će biti objavljen u aprilu, namijenjen je zrelijim filmskim autorima i projektima koji su u poodmakloj fazi razvoja te u CineLink marketu traže pravo mjesto za internacionalizaciju projekta i pronalaženje inostranih partnera.

Aplikacijske formulare i više informacija  možete pronaći ovdje.

 
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”