Navigacija

Objave

„Niotkuda / Aus dem Nichts / In the Fade“ – Open Air

Emocionalnom, složenom filmskom pričom „The edge of heaven / Na rubu raja“, Fatih Akin, njemački reditelj turskog porijekla, počastio je publiku 13. Sarajevo Film Festivala prije deset godina. Ove godine, publika 23. SFF-a će moći vidjeti njegovo novo djelo.

Akinov film „Niotkuda / Aus dem Nichts / In the Fade“ bit će prikazan  12. augusta 2017. u 20:30 sati, u okviru Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala, a projekciji će prisustvovati i glumac iz filma Numan Acar.

Prema riječima samog reditelja, „Niotkuda“ je za njega zaista ličan film. „Ne radi se o perspektivi ubistva, već o žrtvama. Empatičan sam sa žrtvom, sa tim osjećajem tuge... Zanima me ideja osvete – da li zaista postoji? Ko bi se svetio? Da li bih ja bio u poziciji da se svetim?“, rekao je Akin početkom godine kada je njegov film imao svjetsku premijeru, nakon koje je naprosto preplavio box-office širom svijeta.

Diane Kruger, koja je za ulogu Katje proglašena najboljom glumicom na ovogodišnjem Cannesu, priznala je da ju je uloga Katje jako dirnula, da ju je dirnuo cijeli film, jer govori o „tugovanju, pravdi i kako nastaviti sa životom“.

Niotkuda / In the Fade

Njemačka, 2017., 106 min

Režija: Fatih Akin

Uloge: Diane Kruger, Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chancrin, Numan Acar, Ulrich Tukur, Rafael Santana, Hanna Hilsdorf, Ulrich Friedrich Brandho

Katjin život zauvijek se promijeni kada se DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mjestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Nedugo zatim, policija privodi dvoje mladih neonacista osumnjičenih za napad. Da bi bila sigurna da krivci neće izbjeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke...

BIOGRAFIJA REDITELJA

Fatih Akin rođen je 1973. godine u Hamburgu, Njemačka. Studirao je na Univerzitetu za lijepe umjetnosti. Svoj prvi dugometražni igrani film SHORT SHARP SHOCK snimio je 1998. godine. Film je ostvario izuzetan uspjeh i osvojio niz nagrada, uključujući nagradu Bronzani leopard Filmskog festivala u Locarnu i nagradu Udruženja filmskih radnika Bavarije za najboljeg mladog reditelja. Slijedili su filmovi IN JULY, DENK ICH AN DEUTSCHLAND – WIR HABEN VERGESSEN ZURÜCKZUKEHREN, SOLINO, te HEAD-ON, s kojim je osvojio nagradu Zlatni medvjed Filmskog festivala u Berlinu. Godine 2007. s filmom THE EDGE OF HEAVEN osvaja nagradu za najbolji scenarij Filmskog festivala u Cannesu, nagradu za najboljeg reditelja Udruženja filmskih reditelja Bavarije, Evropsku filmsku nagradu za najbolji scenarij, i mnoge druge. Njegov film NIOTKUDA premijerno je prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – AUS DEM NICHTS / IN THE FADE

2016 – TSCHICK / GOODBYE BERLIN

2014 – THE CUT

2012 – MÜLL IM GARTEN EDEN / GARBAGE IN THE GARDEN OF EDEN (dokumentarni film)

2009 – SOUL KITCHEN

2007 – AUF DER ANDEREN SEITE / THE EDGE OF HEAVEN

2005 – CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL (dokumentarni film)

2004 – GEGEN DIE WAND / HEAD-ON

2002 – SOLINO

2001 – DENK ICH AN DEUTSCHLAND – WIR HABEN VERGESSEN ZURUCKZUKEHREN (dokumentarni film)

2000 – IM JULI / IN JULY

1998 – KURZ UND SCHMERZLOS / SHORT SHARP SHOCK

1996 – GETÜRKT / WEED (kratki film)

1995 – SENSIN – DU BIST ES! / SENSIN... YOU'RE THE ONE! (kratki film)

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji