Navigacija

Objave

Film Pawela Pawlikowskog, IDA, u Ljetnom kinu HT Eronet

U utorak (19. augusta) u Ljetnom kinu HT Eronet možete pogledati film poljskog reditelja, Pawela Pawlikowskog, IDA. Film se prikazuje u sklopu programa Kinoscope.

Film prati osamnaestogodišnjakinju Annu (godina 1962.) koja se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva, kada je ostala siroče. Anna saznaje da ima tetku, majčinu sestru Wandu, koju mora posjetiti prije nego što se zaredi. Zajedno, dvije žene kreću na put upoznavanja jedna druge, kao i spoznavanja vlastite prošlosti. Anna otkriva da njena tetka nije samo bivša tvrdokorna komunistička tužiteljica poznata po osuđivanju svećenika i drugih osoba na smrt, već da je i Jevrejka.

Pawlikowski je rođen je u Varšavi, ali se u dobi od 14 godina preselio u Njemačku, a zatim u Italiju, da bi se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu, a filmom se počeo baviti sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Na početku karijere je radio na dokumentarnim filmovima za BBC.

1998. godine fokus je preusmjerio na igrani film, nakon što je s Ianom Duncanom napisao i režirao niskobudžetni TV film TOWCKERS, koji se u velikoj mjeri oslanjao na njegovo ranije dokumentarističko iskustvo. Nakon toga je napisao i režirao dva dugometražna igrana filma, LAST RESORT i MY SUMMER. Oba su filma nagrađena nagradom BAFTA, te mnogobrojnim drugim nagradama na filmskim festivalima širom svijeta.

Projekcija filma počinje u 20:30.

ŠPIJUN KOJI ME NAPUCAO zatvorio Open Air
U KSC Skenderija prikazan SINK OR SWIM
Film ANĐEO prikazan u programu Open Air
DOGMAN Mattea Garronea u Ljetnom kinu Raiffeisen
Emotivna drama KAPERNAUM u Ljetnom kinu Raiffeisen