Navigacija

Objave

U čast 20 godina Factuma

Factum je najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcija. 1997. g, pokrenuo ga je Nenad Puhovski u okviru Centra za dramsku umjetnost, pri tadašnjem (Soroševom) Institutu Otvoreno društvo. Baziran na principima potpune autorske slobode, dovoljnog vremena za razvoj i realizaciju projekata te potrebnog minimuma vlastite opreme, Factum je postao okupljalištem dokumentarista svih generacija, razvijajući se kroz vrijeme i usvajajući nova autorska, organizacijska i produkcijska načela.

U proteklih dvadeset godina u Factumu je realizirano 77 dokumentarnih filmova koji su prikazani na 159 nacionalnih i međunarodnih festivala, te osvojili ukupno 93 nagrade.

Premda snažno označeni kreativnim pečatom svojih autora, filmove nastale u Factumu tematski se može svrstati u nekoliko osnovnih grupa: 

nastajući u vrijeme kada je postojao niz tzv. „tabu“ tema, Factum je proizveo niz filmova koji otvoreno govore o suvremenoj hrvatskoj i regionalnoj povijesti, te ponekad znaju izazivati rasprave, prijepore, kritike, pa i sučeljavanja

nastavljajući hrvatsku dokumentarističku tradiciju, Factum je značajan dio svoje produkcije posvetio filmovima o ljudima s margine, sa posebnim naglaskom na suvremene procese društvene homogenizacije i zapostavljanje manjinskih prava

u želji da govori o važnim temama na način koji je u potpunosti izmaknut od standardne estetike TV dokumentarca, Factum je od samih svojih početaka snažno razvijao i podupirao autobiografski dokumentarac i u tome postigao svoje najznačajnije recentne uspjehe 

Moglo bi se reći da je, premda se nije radilo o službenoj festivalskoj projekciji, prijateljski i partnerski odnos Factuma i Sarajevo Film Festivala započeo 3.4.1998, kada je, na poziv Mirsada Purivatre, u kinu „Meeting Point“ prikazan prvi Factumov film - „Graham i ja“ N. Puhovskog, koji govori o tragičnoj sudbini Engleza Grahama Bamforda i njegovoj borbi za međunarodno prepoznavanje karaktera rata u BiH.

Od 2001. do danas, na SFFu je prikazano 14 Factumovih filmova, a njih čak šest je i nagrađeno:

IZA LICA ZRCALA, Zrinke Matijević osvojio je Nagradu HRT-a u okviru Docu Rough Cut Boutique

TRI, Gorana Devića, dobio je EDN Talent Grant

SVE 5!, Dane Budisavljević nagrađen je Posebnim priznanjem Human Rights žirija

LJUBAVNA ODISEJA (koprodukcija), Tatjane Božić je dobio Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji

U POTRAZI ZA SNOM (koprodukcija), Mladena Mitrovića osvojio je Nagradu Publike za dokumentarni film

Filmu GOLI, Tihe K. Gudac, pripalo je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film

U okviru natjecateljskog programa SFFa, prikazani su i: ČEDO, N. Strašeka, DJECA TRANZICIJE, M. Vukšića, JURIĆ: TVRĐA 1999, Z. Jurića, L.E.F. G. Trbuljaka, SVE O EVI i RATNI REPORTER, S. Kolbasa, RAZORUBIĆENJE, D. Matizovića i I. Zelića i ZAJEDNO, N.Puhovskog.

Naravno, kao i uvijek kada se radi o značajnim međunarodnim festivalima, SFF je Factumovim autorima i producentima omogućio i ono najvažnije – niz profesionalnih i prijateljskih susreta sa kolegama iz čitavog svijeta.

Priča se nastavlja!

CineArchive: Uskoro besplatno online dostupan i film Vlatka Filipovića “Kruh naš svagdanji daj nam danas”
Besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: “Sarajevo 1920”
Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point: Spašena memorija filmskog grada
Crtež Bianke Jogunčić iz Sarajeva putuje na BIKY festival u Busanu u Južnoj Koreji, hvala svima koji su crtali!
Dodijeljena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala