Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival objavljuje spisak filmskih projekata odabranih za učešće u ”Work in Progress” programu

Pet filmskih projekata odabrano je za učešće u CineLink ”Work in Progress” programu u okviru kojeg se ključnim predstavnicima filmske industrije omogućava da pogledaju najperspektivnije tekuće filmske projekte iz jugoistočne Evrope.

Work in Progress sesije su specifično dizajnirane prezentacije nezavršenih filmskih projekata kojim mogu prisustvovati samo pozvani gosti koji bi eventualno mogli biti zainterestovani za učešće u finalizaciji projekta ili za distribuciju završenih filmova. Ove godine, sesije će biti organizovane 19. i 20. augusta, a očekuje se da će se među mnogobrojnim pozvanim gostima naći i  predstavnici kompanija Wild Bunch, The Match Factory, Pyramide, Memento i Fortissimo, kao i predstavnici filmskih festivala u Kanu, Berlinu, Roterdamu te Filmskog festivala Sundance.

Među projektima izabranim za učešće u ovogodišnjem izdanju programa nalaze se tri igrana i jedan animirani film, te jedan dokumentarni film identifikovan u okviru festivalske dokumentarističke radionice Docu Rough Cut Boutique.

U izbor su ušli sljedeći filmski projekti:

Bezbog/Godless/Bezbožnost (Bugarska, Francuska)
Rediteljica Ralitza Petrova

Dublu/Double/Duplo (Rumunija)
Rediteljica Catrinel Dănăiată

Fixeur/The Fixer/Fikser (Rumunija, Francuska)
Reditelj Adrian Sitaru

Korida/Corrida/Korida (Austrija) - dokumentarni
Reditelj Siniša Vidović

Ptice kao mi/Birds like us (Bosna i Hercegovina) - animirani
Režija Faruk Šabanović

Odabranim projektima iz Work in Progress selekcije biti će dodijeljene dvije značajne nagrade: The Post Republic nagrada u produkcijskim uslugama ukupne vrijednosti 50.000,00 eura i The Restart nagrada u uslugama ukupne vrijednosti 20.000,00 eura.

Pobjenika Work in Progress programa za 2015. odabrati će žiri u sastavu: Tanja Meissner, šefica odjela za međunarodnu prodaju i akvizicije, Memento Films, Khalil Benkirane, šef odjela za dodjelu grantova, Doha institut za film i Tolke Palm, producent, The Post Republic.

Značajan broj filmova koji su u fazi razvoja učestovali u Work in Progress programu ostvarilo je zapažen festivalski uspjeh. Među njima se, u najskorije vrijeme, izdvajaju filmovi Brides/Nevjeste Tinatina Kajrishvilija, Toto and His Sisters/Toto i njegove sestre Alexandera Nanaua, Why Me?/Zašto ja? Tudora Giurgiua i Mountain/Planina Yaellee Kayam. Prethodnih godina, među fimovima koji su učestvovali u Work in Progress programu po uspjehu se izdvajaju If I Want to Whistle I Whistle/Ako mi se zviždi, zviždim Florina Serbana (Velika nagrada žirija Srebreni medvjed i Alfred Bauer nagrada, Berlinale 2010.), Harmony Lessons/Lekcije iz Harmonije Emira Baigazina (Srebreni medvjed, Berlinale 2013.), Mold/Plijesan Alija Aydına (Lavovi budućnosti, Venecija 2012.) i White Shadow/Bijela sjenka Noaz Deshe (Lavovi budućnosti, Venecija 2013.).

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”