Navigacija

Objave

Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu

Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” (“The Square”)

Novi film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness” osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film! Jedan od saradnika na produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović. 

“Čast nam je sarađivati s jednim od najvećih filmskih autora današnjice. Danas dvostruki dobitnik Zlatne palme, švedski reditelj Östlund, bio je predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala i festivalska publika dobro poznaje njegov rad: film ‘Kvadrat’ za koji je također dobio Zlatnu palmu je prikazan na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.), ‘Turist’ na 20. Sarajevo Film Festivalu (2014.) i ‘Igra’ na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.). Sigurni smo da publika 28. Sarajevo Film Festivala jedva čeka pogledati i njegovo najnovije ostvarenje, dijelom urađeno i zahvaljujući Sarajevu gradu filma”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Uz Östlundov film u službenom programu festivala u Cannesu, Sarajevo Film Festival i bh. kinematografija kao i Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine su predstavljeni na marketu u Cannesu u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Ciprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. 

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

 

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva