Navigacija

Objave

Reditelj Elia Suleiman predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film

Jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca današnjice, palestinski reditelj Elia Suleiman, predsjedavati će žirijem Takmičarskog programa – igrani film 22. Sarajevo Film Festivala koji će se održati u periodu od 12. do 20. augusta 2016.

Elia Suleiman rođen je 1960. godine u Nazaretu. Živio je u Njujorku od 1981. do 1993. Tokom boravka u SAD režirao je svoje prve kratke filmove INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT i HOMAGE BY ASSASSINATION sa kojima je osvojio brojne nagrade. Evropska komisija mu je 1994. godine prepustila zadatak da pri Birzeit Univerzitetu na Zapadnoj obali osnuje odsjek za film i medije.

Njegov prvi dugometražni igrani film CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE je osvojio nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine. Sa filmom DIVINE INTERVENTION je na Filmskom festivalu u Kanu 2002. godine osvojio nagradu žirija i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljenu u Rimu. Suleiman je 2007. godine izabran među 35 reditelja koji su radili na filmu TO EACH HIS OWN CINEMA snimljenom u čast šezdesete godišnjice Filmskog festivala u Kanu. Njegov posljednji igrani film THE TIME THAT REMAINS je uvršten u Takmičarski program Filmskog festivala u Kanu 2009. godine. Suleiman je 2012. godine snimio kratki film DIARY OF A BEGINNER, dio omnibusa 7 DAYS IN HAVANA, koji je prikazan u okviru programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Kanu.  

Elia Suleiman bio je član žirija na brojnim festivalima uključujući i Filmski festival u Kanu (2006), a predsjedavao je žirijima New Horizons, Filmskog festivala Abu Dhabi (2010), Deauville azijskog filmskog festivala (2012), Filmskog festivala u Roterdamu (2014).

Priznanja su mu, prikazujući njegov opus, odale brojne prestižne institucije i festivali uključujući MoMA u New Yorku, Filmski festival u Istanbulu, portugalski filmski festival Lisbon&Estoril. Dobitnik je Rockeffeler nagrade za 1992. i Princ Claus nagrade za 2008. Variety ga je proglasio bliskoistočnim rediteljem godine na Filmskom festivalu u Abu Dhabiju 2009. godine gdje je osvojio i nagradu Crni biser za THE TIME THAT REMAINS.

Godine 2011. dodijeljena mu je Fondazione Roma-Mediterraneo nagrada za interkulturalni dijalog na filmskom festivalu Taormina.

Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi i priprema svoj novi igrani film. 

Nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
PARTNERSKE NAGRADE
Partnerske nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
Počasno Srce Sarajeva Nuriju Bilgeu Ceylanu
Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru
Žiri za evropski kratki film