Navigacija

Objave

Petog dana festivala očekuje vas MUSTANG

Petog dana 21. Sarajevo Film Festivala, u Narodnom pozorištu prikazan je film MUSTANG. Radi se o dugometražnom igranom filmu reditelja Deniza Gamze Ergüvena, koji se nalazi u konkurenciji našeg Takmičarskog programa.

Početak je ljeta. U jednom selu na sjeveru Turske, Lale i njene četiri sestre se na povratku kući iz škole nevino igraju sa dječacima. Navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica polako se pretvara u zatvor, školu zamjenjuju instrukcije iz kuhanja i domaćinstva, počinju se ugovarati brakovi. Vođene zajedničkom željom za slobodom, pet sestara se suprotstavlja ograničenjima koja su im nametnuta.

Deniz Gamze Ergüven, rođena u Ankari 1978. godine, odrastala je u kosmopolitskom okruženju na potezu između Francuske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Nakon što je diplomirala književnost i stekla zvanje magistrice afričke historije u Johanesburgu, Ergüven upisuje studij režije na filmskoj akademiji La Fémis u Parizu. Njen diplomski film KAP VODE je prikazan u Cinéfondation programu Filmskog festivala u Kanu, a također je osvojio nagradu “Leopardi sutrašnjice” Filmskog festivala u Lokarnu. Devetnaestominutni film govori o pobuni mlade Turkinje (koju je odigrala sama Deniz) protiv patrijarhalnih vrijednosti i muške autokratije u njenom društvenom okruženju. Nakon što je diplomirala režiju na akademiji La Fémis, Denis Gamze Ergüven je započela rad na svome prvom igranom filmu KRALJEVI čiju je radnju smjestila u južni Los Angeles tokom uličnih nemira 1992. Sa projektom tog filma je učestvovala na Cinéfondation radionici kao i u radu scenarističkog laboratorija Filmskog festival Sundance. Privremeno je zamrznula rad na filmu KRALJEVI kako bi prema scenariju koji je napisala sa Alice Winocour u ljeto 2012. završila film MUSTANG. MUSTANG je snažna priča o ženskoj emancipaciji u modernoj Turskoj ispričana iz ženske perspektive.

Projekcija je počela u 20:00.

Večeras gala projekcija bh. filma PTICE KAO MI
Regionalna premijera filma SOFIJIN SIN
Na Open Air programu večeras prikazan film AVRILINA KĆERKA
Večeras regionalna premijera filma STRAŠNA MAJKA
Svjetska premijera MEDA ILI NE TAKO SJAJNA STRANA STVARI