Navigacija

Objave

Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala

Program U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

“Mislim da će gledaoci i ove godine uživati u programu u kojem se, pored filmova Ulricha Seidla i Cristiana Mungiua, nalaze i drugi važni regionalni filmovi. Tu je i reditelj Stefan Arsenijevć sa filmom STRAHINJA BANOVIĆ koji je jedno malo regionalno iznenađenje, ali tu su i interesantni debitantski filmovi poput NJEŽNO, BROADWAY i VIZURE LEPTIRA. Regionalna kinematografija se već nekoliko godina sa svojim autoricama i autorima nalazi u samome vrhu svjetske kinematografije sa jakim prisustvom na festivalima A kategorije”, izjavila je Elma Tataragić, selektorica programa U fokusu.

Ulaznice
Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati.

PROGRAM U FOKUSU 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

BROADWAY

Grčka, Francuska, Rumunija, 2021, 97 min.
Režija: Christos Massalas
Uloge: Elsa Lekakou, Foivos Papadopoulos, Stathis Apostolou, Rafael Papad, Salim Talbi, Christos Politis

Nelly je pobjegla od svoje bogate, kontroli sklone porodice. Dok pleše u striptiz-klubu, upoznaje Markosa, sitnog, ali harizmatičnog gangstera, koji joj pomaže pobjeći od poslušnika njenoga očuha. Markos uskoro postaje njen zaštitnik i ljubavnik. Vodi je u Broadway, napušteni zabavni kompleks u Atini, koji je naselila mala zajednica plesača, skitnica i lopova i jedan zarobljeni majmun. Neko vrijeme, život u zajednici je dobar, čak i kada Broadway ugosti misterioznog muškarca, ranjenog i umotanog u zavoje, kojeg najopasniji pripadnici atinske mafije žele vidjeti mrtvog. Međutim, nakon što je Markos uhapšen i zatvoren, novopridošli muškarac neočekivano preuzima značajnu ulogu u zajednici.

ČUDO / MIRACOL
Rumunija, Češka Republika, Latvija, 2021, 118 min.
Režija: Bogdan George Apetri
Uloge: Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu, Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță

Podijeljen u dva dijela, film ČUDO prati mladu opaticu Cristinu dok se iskrada iz svoga izolovanog manastira kako bi se pozabavila hitnim poslom. Njeno enigmatično putovanje vodi je širom grada, ali naizgled je u nemogućnosti riješiti svoj problem i pronaći muškarca za kojim traga. Ostavljena bez opcija, Cristina se uveče vraća u manastir, ali usput je stiže neočekivana sudbina. Drugi dio filma prati Mariusa Predu, odlučnog policijskog detektiva koji pokušava shvatiti šta se dogodilo Cristini. Marius prati Cristinino putovanje, korak po korak, posjećujući sva mjesta koja je i ona posjetila. Njegova istraga ga navodi na tragove i otkrića koji ne samo da rasvjetljavaju nezamislivu istinu iza Cristininih misterioznih postupaka već, moguće, i istinsko čudo.

MAGNETNA REZONANCA / R.M.N.
Rumunija, Francuska, Belgija, Švedska, 2022, 125 min.
Režija: Cristian Mungiu
Uloge: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan

Nekoliko dana uoči Božića, nakon što je dao otkaz na svome radnom mjestu u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi biti više uključen u obrazovanje svoga sina Rudija, kojeg je predugo ostavio na brigu sinovljevoj majci Ani, te osloboditi dječaka strahova koji su ga ophrvali. Zauzet brigom o svom starom ocu Ottu, Matthias je željan ponovno vidjeti svoju bivšu ljubav, Csillu. Kada mala tvornica kojom Csilla upravlja uposli nove radnike, mir lokalne zajednice biva poremećen, otkrivajući strahove koji obuzimaju njene odrasle članove. Strahovi uzrokuju erupciju sukoba i strasti koji probijaju kroz tanki veo njihovog navodnog međusobnog razumijevanja i mira.

NJEŽNO / SZELÍD
Mađarska, Njemačka, 2022, 92 min.
Režija: Anna Eszter Nemes, László Csuja
Uloge: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik, Éva Kerekes, János Papp, Gábor Ferenczi, Máté Vörös, Ferenc Gerlóczy, Viktória Szorcsik, Balázs Czukor

Edina, dizačica tegova, spremna je žrvovati sve za san koji dijeli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom: osvojiti svjetsko prvenstvo u body buildingu. Skupi steroidi i dodaci prehrani prisiljavaju Edinu da se počne baviti dodatnim poslom kao escort dama. Novi doživljaj želje i čudna ljubav, koju usput iskusi, navode je da otkrije razliku između njenih snova i njene prave ličnosti.

RIMINI
Austrija, Francuska, Njemačka, 2022, 114 min.
Režija: Ulrich Seidl
Uloge: Michael Thomas, Tessa Göttlicher, Hans-Michael Rehberg, Inge Maux, Claudia Martini, Georg Friedrich

Richie Bravo, nekadašnja pop-zvijezda, provodi zimu u Riminiju,  pokušavajući obnoviti staru slavu. Svoj raskalašeni način života i ovisnost o kocki finansira održavajući koncerte gomilama turista i pružanjem seksualnih usluga svojim obožavateljicama. Njegov svijet počinje da se ruši kada mu se u život iznenada vrati njegova odrasla kći, zahtijevajući novac koji joj on nikada nije dao. U međuvremenu, njegov ostarjeli otac, koji pati od demencije, neprekidno hoda ukrug u staračkom domu u Austriji.

STRAHINJA BANOVIĆ
Srbija, Francuska, Luksemburg, Bugarska, Litvanija, 2021, 92 min.
Režija: Stefan Arsenijević
Uloge: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić

Film je inspirisan epskom pjesmom “Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mjesta srpskih nacionalnih junaka. Kada ih deportiraju iz Njemačke natrag u Srbiju, ganski bračni par Strahinja i Ababuo različito se nose s novim okolnostima. Dok Strahinja zadovoljno gradi nogometnu karijeru, strastvena Ababuo nema iste mogućnosti ostvarenja svojih ambicija te se priključuje grupi sirijskih izbjeglica na putu u Zapadnu Evropu. Ostavši sam, Strahinja kreće na odiseju balkanskom rutom kako bi je pronašao.

VIZURA LEPTIRA / BACHENNYA METELYKA
Ukrajina, Češka Republika, Hrvatska, Švedska, 2022, 107 min.
Režija: Maksym Nakonechnyi
Uloge: Rita Burkovska, Liubomyr Valivots, Myroslava Vytrykhovska-Makar, Natalka Vorozhbyt

Nakon što je provela mjesece kao zarobljenica u Donbasu, ukrajinska stručnjakinja za zračno nadgledanje Lilja vraća se kući svojoj porodici. Ipak, traumatično iskustvo zatočeništva nastavlja da je muči i prikazuje joj se na načine slične snu. Nešto raste duboko u Lilji i ne dopušta joj da zaboravi, ali ona odbija da se identifikuje kao žrtva i odlučna je boriti se u oslobađanju traume. VIZURA LEPTIRA teško je i pravovremeno svjedočanstvo o ukrajinskim ratnicima i ženama koje se bore za vlastiti integritet, slobodu i budućnost.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

 

Filmovi iz programa U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala
Ove godine U fokusu su najuspješniji regionalni filmovi
Predstavljamo filmove programa U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala
U Fokusu 2020.