Navigacija

Objave

Objavljena selekcija drugog kruga izbora projekata za CineLink koprodukcijski market

CineLink koprodukcijski market će se održati od 14. do 17. augusta.

Sarajevo Film Festival objavljuje finalnu selekciju projekata u razvoju koji će ove godine biti predstavljeni u sklopu CineLink koprodukcijskog marketa. U drugom krugu odabrano je sedam projekata iskusnih reditelja iz Jugoistočne Evrope, a koji su već u stadiju razvoja i finaliziranju finansijske konstrukcije.

Novi naslovi upotpunili su listu već sedam odabranih filmskih projekata u ranoj fazi razvoja u aprila ove godine, te će biti predstavljeni u okviru ovogodišnjeg izdanja CineLink koprodukcijskog marketa, koji će se održati od 14. do 17. augusta u sklopu CineLink dana filmske industrije (12. do 17. augusta). Prijave za prvi krug selekcije bilo se otvorene autorima koji rade na svom prvom ili drugom filmskom projektu.

„Veliko je zadovoljstvo vidjeti kako se CineLink program razvija. Kroz ove dvije faze selekcije imali smo priliku vidjeti brojne filmske projekte koji nude relevantne priče i odraz su hrabrih autorskih glasova i raznovrsnih trendova u regionalnoj filmskoj industriji,“ izjavila je rukovoditeljica CineLink Amra Bakšić Čamo.

CineLink koprodukcijski market 2017.

SNOW WHITE DIES AT THE END
Scenarij i režija: Kristijan Risteski
Producenti: Kristijan Risteski, Jovica Panovski
Produkcijska kuća: Vertigo Visual
Makedonija
Kristijan Risteski je kao reditelj i producent do sada radio na pet dugometražnih igranih filmova, dva srednje duga i šest kratkih filmova, te na dvije TV serije.

THE USERS
Scenarij i režija: Ivan Ikić
Producent: Milan Stojanović
Produkcijska kuća: SENSE Production
Srbija
Ivan Ikić je sa svojim debitantskim filmom BARBARIANS/VARVARI osvojio Specijalnu nagradu žirija u programu East of the West filmskog festivala Karlovy Vary, nagradu Seyfi Teoman na Festivalu evropskog filma Palić i nagradu za najboji film na festivalu Crossing Europe u Linzu. Film je prikazan na preko 30 međunarodnih filmskih festivala.

NIGHT
Scenarij i režija: Gabriel Achim
Producentica: Anca Puiu
Produkcijska kuća: Mandragora
Rumunija
Gabriel Achim je napisao, producirao i režirao nekoliko kratkih filmova koji su prikazani i nagrađeni na više rumunskih i međunarodnih filmskih festivala. Njegov posljednji igrani film, THE LAST DAY 2016. je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Transylvania u Cluju.

HALF-SISTER 
Režija: Damjan Kozole
Scenarij: Damjan Kozole, Urša Menart
Producent: Danijel Hočevar
Produkcijska kuća: Vertigo
Slovenija
Damjan Kozole je cijenjeni slovenački autor čiji prethodni naslovi uključuju film SPARE PARTS/REZERVNI DIJELOVI (2003), nominovan za nagradu Zlatni medvjed Filmskog festivala u Berlinu,  i međunarodno distribuirani SLOVENIAN GIRL/SLOVENKA (2009).  Njegov posljednji igrani film, NIGHTLIFE/NOĆNI ŽIVOT, je premijerno prikazan 2016. godine u takmičarskom programu Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary gdje je osvojio nagradu za najboljeg reditelja. Kozole je također i autor niza uspješnih dokumentaraca.

THE PASS
Režija: Siddiq Barmak, George Ovashvili
Scenarij: Siddiq Barmak, Guram Odisharia
Producent: George Ovashvili
Produkcijska kuća: Wagonnet, Arizona Productions
Gruzija, Francuska
Siddiq Barmak je afganistanski filmski reditelj čij je debitantski igrani film OSAMA, nakon prikazivanja na Filmskom festivalu u Kanu, osvojio nagradu Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. Barmak je svoj drugi dugometražni igrani film, OPIUM WAR, snimio 2008.
George Ovashvili je gruzijski reditelj, scenarista i producent. Njegov debitantski igrani film, THE OTHER BANK, je 2009. premijerno prikazan u programu Generations Filmskog festivala u Berlinu, da bi potom osvojio preko 50 međunarodnih filmskih nagrada. Njegov drugi igrani film, CORN ISLAND, je 2014. osvojio Kristalni globus na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, a 2015. je ušao u uži izbor za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

GREAT TRAM ROBBERY
Režija: Slobodan Šijan
Scenarij: Slobodan Šijan, Biljana Maksić, Vladimir Mančić
Producent: Marko Paljić
Produkcijska kuća: Gargantua Films
Srbija
Slobodan Šijan je reditelj, scenarista i vizuelni umjetnik. Autor je više eksperimentalnih filmova i video radova, te niza izuzetno popularnih jugoslavenskih dugometražnih igranih filmova, te publikacija i knjiga o filmu i vizuelnoj kulturi. Akademija za filmsku umjetnost i nauku Srbije je 1996. godine proglasila njegov film KO TO TAMO PEVA (1980) najboljim jugoslovenskim filmom snimljenim u proteklih 50 godina.

YOUG EYES
Režija: Konstantin Bojanov
Scenarij: Konstantin Bojanov, Buku Sarkar
Producenti: Frederic Corvez, Konstantin Bojanov, Palmyre A. Badinier
Produkcijska kuća: Urban Factory, Argentum Lux Films
Bugarska, Francuska, Indija
Konstantin Bojanov je filmski autor i vizuelni umjetnik. Njegov prvi igrani film, AVÉ, je 2011. premijerno prikazan u programu Critics' Week Filmskog festivala u Kanu, da bi potom osvojio niz značajnih nagrada. Film je distribuiran u kinima i prikazan na televiziji širom Evrope i Južne Amerike. Njegov posljednji film, LIGHT THERAFTER (2017), je ove godine premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Rotterdamu.

Kompletan spisak projekata odabranih za učešće na CineLink koprodukcijskom marketu možete naći OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”