Navigacija

Objave

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2015. u kategoriji kratki film

Žiri za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2015. u kategoriji kratki film sačinjavaju:

LAURENT CROUZEIX
Jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkog filma Clermont-Ferrand (Francuska)

Laurent Crouzeix je jedan od izvršnih direktora Filmskog marketa i festivala kratkog filma Clermont-Ferrand, Francuska. Crouzeix je selektor međunarodnog takmičarskog programa i projekt menadžer online-platforme shortfilmdepot. Crouzeix je također koordinator Euro Connection koprodukcijskih susreta za kratki film pokrenutih 2009. godine u sklopu marketa kratkog filma u Clermont-Ferrandu.

Crouzeix takođe organizuje različite ciljane industrijske sastanke i implementira partnerske aktivnosti sa drugim filmskim festivalima i marketima. Redovni je učesnik profesionalnih skupova u oblasti filmske industrije u funkciji eksperta za područje Evrope i šire.


MARINA KOŽUL
selektorica i producentica Festivala 25 FPS (Hrvatska)

Marina Kožul selektorica je i producentica 25 FPS, Udruge za audiovizualna istraživanja iz Zagreba, čiji je najvažniji projekt Festival 25 FPS, međunarodni filmski festival posvećen eksperimentalnom, inovativnom i umjetničkom filmu i videu. Uz festivalsku produkciju udruga se također bavi izdavačkom djelatnošću te neformalnim obrazovanjem iz filmske i medijske umjetnosti. Marina Kožul je uređivala programe za festivale i art-kina u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, a promovira hrvatski eksperimentalni film, video i animaciju na evropskim i svjetskim filmskim i medijskim događajima. Od 2012. sarađuje s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu kao savjetnica za kratkometražni film.


TOM SHOVAL
reditelj (Izrael)

Tom Shoval je rođen 1981. godine u Izraelu. Pohađao je Sam Spiegel školu kinematografije, gdje je diplomirao 2007. godine. Njegovi kratki filmovi GLADNO SRCE, TRAČAK NADE i POPIĆU SVOJE SUZE su višestruko nagrađivani na filmskim festivalima širom svijeta. Shovalov debitantski igrani film MLADOST je premijerno prikazan na Berlinale-u 2013. godine, a potom i na preko stotinu drugih filmskih festivala. Film je nagrađen New talent nagradom filmskog festivala u Taipeiu, a na Jerusalem film festivalu je osvojio tri glavne nagrade. Film MLADOST je nominovan i za izraelsku Ophir nagradu. Shovala je redatelj Alejandro Gonzales Iñárritu odabrao za učešće u Rolex mentori i puleni art inicijativi (Rolex Mentors and protégés Arts Initiative) u sklopu koje će mu tokom ove godine biti mentor. Shoval je koscenarista kratkog filma AYA koji je nominovan za nagradu Oscar Američke filmske akademije.


Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 2019.
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 2019.
Nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
PARTNERSKE NAGRADE
Partnerske nagrade 24. Sarajevo Film Festivala
Počasno Srce Sarajeva Nuriju Bilgeu Ceylanu