Navigacija

Objave

„Žaba / The Frog“ – Open Air

Prava poslastica publici 23. Sarajevo Film Festivala bit će servirana 14. augusta u okviru Open Air programa u 20:30 sati.

Bosanskohercegovački reditelj Elmir Jukić odlučio je predstavu „Žaba“, koja više od devet godina puni teatre širom bivše Jugoslavije, a publika, kako se to često opisuje, u svojevrsnom emocionalnom rastrojstvu zaboravlja kapute, torbe i ostale lične stvari nakon predstave, prebaciti na veliki ekran. 

Izuzetna glumačka ekipa i kultno pozorišno djelo pretvoreno u film, publiku 23. SFF-a svakako neće ostaviti ravnodušnom.

Žaba / The Frog 

BiH, Makedonija, Srbija, Hrvatska, 2017., 78 min

Režija: Elmir Jukić

Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

BIOGRAFIJA REDITELJA

Elmir Jukić rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 2000. godine. Režirao je u pozorištu i na televiziji. Objavio je nekoliko tekstova u bosanskohercegovačkim magazinima. Predaje režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

FILMOGRAFIJA REDITELJA

2017 – ŽABA / FROG

2009 – MAJKA / MOTHER (kratki film)

2005 – RAM ZA SLIKU MOJE DOMOVINE / FRAME FOR THE PICTURE OF MY HOMELAND (kratki film)

1998 – ČOVJEK KOJI JE KUĆU ZAMIJENIO ZA TUNEL / THE MAN WHO EXCHANGED HIS HOME FOR THE TUNNEL (dokumentarni film)

Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica
Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival