Navigacija

Objave

U Sarajevu održana CineLink radionica za razvoj projekata

CineLink radionica za razvoj projekata okupila je u aprilu u Sarajevu regionalne autore sedam dugometražnih filmskih projekata i tri projekta za TV serije u fazi ranog razvoja gdje su u četiri dana intenzivno radili sa konsultantima za scenarije

(Franz Rodenkirchen, Marietta von Hausswolff von Baumgarten, Giacomo Durzi) te imali priliku da razgovaraju o produkciji, finansijskoj konstrukciji i generalnoj prezentaciji i marketinškim aspektima projekata sa iskusnim filmskim profesionalcima (Danis Tanović, Danijel Hočevar, Jan Naszewski, Tobias Pausinger, Miroslav Mogorović, Tatjana Andersson, Meinolf Zurhorst, Nina Bisgaard). Program je uključivao master predavanja, grupna predavanja i individualne konsultacije. 

Odabrani projekti će biti predstavljeni u okviru CineLink koprodukcijskog marketa i CineLink Drama selekcije 23. Sarajevo Film Festivala (od 11. do 18. augusta).

Bugarska rediteljica i producentica Maya Vitkova koja je u radionici učestvovala sa filmskim projektom AFRIKA o radionicama u Sarajevu je rekla: "Bez potrebe da preuveličavam, učešće u ovom programu smatram privilegijom. Pruža vam se prilika da u sigurnom okruženju raspravite sva ona pitanja koja su vam se do tada motala po glavi, a to je sjajno jer vam pomaže da unaprijedite svoj projekat. Također, radionica se bavi cjelokupnim procesom nastanka filma, a ne samo razvojem scenarija, tako da već u ranoj fazi možete strateški razmotriti vlastiti projekt i dobiti mišljenje od od etabliranih filmskih stručnjaka. Mislim da je kombinacija širokoobuhvatnih predavanja i individulanih sastanaka ono što ovu radionicu čini posebnom".

 

Za učešće u CineLink Drama programu, koji je uveden tokom prošlogodišnjeg izdanja CineLink Dana filmske industrije, odabrana su tri projekta za TV serije iz bivše Jugoslavije, a sa potencijalom za međunarodnu koprodukciju. Pored stručnih predavanja i sastanaka, program razvojne radionice Drama segmenta ukjučivao je i relevantne studije slučaja uspješnih TV serija.


Predavač na radionici za projekte CineLink Drama selekcije, Meinolf Zurhorst, producent i rukovodilac ARTE filmskog odjela televizije ZDF, naglasio je sljedeće: "Već godinama znam da je CineLink platforma za razvoj filmskih projekata, a onda su me ove godine pozvali da održim predavanje o ulozi urednika za nabavku TV programa sa kojom mnogi od učesnika radionice nisu bili detaljno upoznati. Smatram da je CineLink Drama kategorija prilično korisna za mlade producente jer im omogućava da od ljudi koji imaju direktno iskustvo saznaju na koji način način funkcionišu TV emiteri. Također, smatram da je značajno da je CineLink u trenutku kada filmska distribucija prolazi kroz period tranzicije odlučio da se otvori i proširi svoj opseg tako što pomaže mladim autorima da spoznaju kakve visokokvalitetne serije su potrebne TV mrežama i televizijskim gledaocima. Također, zbog horizontalne naracije postojećih serija, filmskim autorima je olakšan pristup ovom tržištu i pronalazak sredstava za razvoj budućih TV projekata".


Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog segmenta Sarajevo Film Festivala, je rekao: "Ovo izdanje radionice prestavljalo je prekretnicu jer smo uspjeli da zadovoljimo rastuću potrebu među filmskim radnicima iz regije da što bolje upoznaju proces razvoja kvalitetnih TV serija i osiguravanja sredstava za njihovu realizaciju. Jugoistočna Evropa u ovom segmentu značajno zaostaje za ostatkom kontinenta i nadamo se da će CineLink Drama biti pokretački motor regije kako bi nadoknadila taj zaostatak i uhvatila korak sa ostatkom Evrope".

 







Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”