Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

Glumica Jasna Đuričić (predsjednica žirija), reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvát, umjetnička direktorica Viennalea - Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Predsjednica žirija
Jasna Đuričić
Glumica, Srbija
 
Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame. Profesorica je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donijele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u. Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu BELI, BELI SVET reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu QUO VADIS, AIDA? rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.
 
Mike Cahill
Reditelj i scenarist, SAD
 
Michael Cahill rođen je 5. jula 1979. godine. Kao reditelj i scenarist potpisuje tri dugometražna igrana filma: DRUGA ZEMLJA (2011.), PORIJEKLO OČIJU (2014.) i SREĆA (2021.). Jedini je filmaš koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. National Board of Review uvrstio je 2011. godine njegov prvi film među deset najboljih neovisnih filmova godine. Cahill je studirao ekonomiju na Univerzitetu Georgetown i samouki je filmaš. Filmsku karijeru započeo je kao snimatelj, terenski producent i urednik za National Geographic Television and Film. Također je bio urednik u dva muzička dokumentarna filma, LEONARD COHEN JA SAM TVOJ ČOVJEK (2005.) i SVI BULJE: ‘THE POLICE’ IZNUTRA (2006.). Bio je izvršni producent i režirao je pilot epizode za nekoliko televizijskih serija, uključujući MAĐIONIČARI (2015) i PUT (2016). Kao pisca i reditelja, Cahilla najviše zanima preklapanje nauke i duhovnosti. Otac je, suprug, vegetarijanac i ljubitelj tenisa.
 
Lili Horvát
Rediteljica i scenaristica, Mađarska
 
Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Studirala je audiovizualne umjetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu i filmsku režiju na Univerzitetu za pozorište i film u Budimpešti. Njen prvi igrani film DIJETE SRIJEDE pobijedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine. Uslijedila su priznanja širom svijeta. Horvát je 2016. godine bila suosnivačica produkcijske kuće Poste Restante, koja je producirala njen drugi igrani film PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIJEME, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Film je, među brojnim festivalima, predstavljen i na festivalima u Torontu i Busanu, i osvojio je mnoge vrijedne nagrade širom svijeta. Nominiran je za Independent Spirit Award.
 
Eva Sangiorgi
Umjetnička direktorica Viennalea - Međunarodnog filmskog festivala u Beču, Austrija
 
Eva Sangiorgi je spisateljica i filmska selektorica, živi i radi u Beču. Sarađivala je s različitim festivalima u Latinskoj Americi, a u Mexico Cityju je osnovala FICUNAM, festival na čijem je čelu bila do 2018. Bavila se i distribucijom filmova, a radila je i u filmskoj i televizijskoj produkciji. U Meksiku je pokrenula i koordinirala nekoliko publikacija o savremenoj kinematografiji za Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku (UNAM). Trenutno je umjetnička direktorica Viennalea, Međunarodnog filmskog festivala u Beču.
 
Martin Schweighofer
Izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commission, Austrija
 
Martin Schweughofer studirao je žurnalistiku i historiju umjetnosti na Univerzitetu u Beču. Radio je kao filmski kritičar i uredik za umjetnost u različitim periodičnicima u Austriji do 1993. godine. Od 1993. je izvršni direktor u AFC – Austrian Films. Osnivač je i direktor Festivala austrijskog filma Diagonale. Jedan je od osnivača panevropske organizacije European Film Promotion (EFP) sa sjedištem u Hamburgu, u kojoj je prvo obavljao funkciju potpredsjednika, a od 2013. do 2019. bio je predsjednik organizacije. Suosnivač je i dramski savjetnik pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajaju Buenos Aires, Kopenhagen, Dubai, Sydney, Solun, Trst, Wroclav, Yerevan i Zagreb. Živi u Beču.
 
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.
Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala