Navigacija

Objave

Dan ljudskih prava na 20. Sarajevo Film Festivalu

U saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već šestu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u ponedjeljak, 18. avgusta 2014. godine, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u kinu Multiplex Cinema City biti prikazana dva filma i održana panel-diskusija.

Filmovi koji će biti predstavljeni na ovaj poseban dan su: POVRATAK U HOMS, reditelja Talala Derkija, te film LOVCI NA ZLOČINCE, u režiji Juana Josea Lozana i Nicolasa Wadimoffa, koji se prikazuje u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom i Forumom o ljudskim pravima iz Ženeve. Oba se filma na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je „Put bez povratka?”, a moderatorica panela bit će politologinja Sabina Ćudić. Učesnici panela bit će predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Vijeća Evrope te glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost Sarajevo Film Festivala. Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolji način obrađuje tematiku ljudskih prava.

Prijava filmova za programe 24. Sarajevo Film Festivala
Bh. predstavnici u žiriju Filem'On festivala u Briselu
Počelo snimanje dugometražnog filma "Dobar dan za posao" Martina Turka u okviru projekta Sarajevo grad filma
Vijeće Evrope usvojilo Preporuku o rodnoj ravnopravnosti u audio-vizuelnom sektoru
Finalni izvještaj 23. Sarajevo Film Festivala