Navigacija

Objave

PriroDan na Sarajevo Film Festivalu

Drugu godinu za redom, UNEP i SFF sa velikim brojem partnera zajedničkim snagama posvećuju jedan dan Festivalskog programa okolišu u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj dan je također poznat kao PriroDan, koji se ove godine odvija 17. augusta i usmjeren je na problem kvalitete zraka i klimatskih promjena u BiH.

Moto ovogodišnjeg PriroDana je U zdravom tijelu zdrav vazduh.


PriroDan 2016 će obuhvatiti nekoliko događaja:

  • Prikazivanje dokumentarca o izazovima globalnih klimatskih promjena
    This Changes Everything (inspirirano međunarodnim bestselerom Naomi Klein) u Cinema Cityju u 12.00h

  • Panel diskusija o okolišu u BiH sa posebnim naglaskom na kvalitet zraka

Na Festivalskom trgu u 14.00h

  • Javni događaj – PriroDan sajam

Sajam će okupiti veliki broj partnera u svrhu predstavljanja “zelenih rješenja” javnosti, uključujući prezentaciju mobilne stanice za monitoring kvaliteta zraka, takmičenje u najsporijoj vožnji bicikla,umjetničku radionicu za djecu i mlade itd. PriroDan sajam održat će se na Ars Aevi prostoru pored Vilsonovog šetališta od 16.00h


Kao glas za okoliš u sistemu Ujedinjenih nacija, UNEP ima dugu historiju rada na pitanjima zaštite okoliša na lokalnom i međunarodnom nivou (npr. pitanje uloge gradova u klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete zraka). U suradnji sa partnerima, UNEP podržava i lokalne vlasti kako bi riješili pitanja okoliša u urbanim sredinama na državnom, regionalnom i globalnom nivou, te tako intenzivno radi i u BiH kako bi se poboljšao monitoring kvalitete zraka i smanjilo njegovo zagađenje kroz poboljšanje sistema centralnog grijanja u najvećim urbanim sredinama u zemlji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH gubi 21,5% svog BDP-a (US $ 7,228 miliona) godišnje zbog ozbiljnog zagađenja zraka. Zagađenje zraka uzrokovano vanjskim faktorima, te izvora u domaćinstvima, jedan je od vodećih globalnih faktora rizika za širok spektar bolesti, dok savremena istraživanja pokazuju da će broj smrtnih slučajeva vezan na zagađenje zraka i dalje rasti u narednim decenijama.

Europska agencija za okoliš je u svom izvještaju iz 2015. godine procijenila da je preko 44,000 godina života izgubljeno u BiH svake godine zbog zagađenja zraka. Glavni uzrok loše kvalitete zraka i visokih emisija stakleničkih plinova u glavnom gradu Sarajevu jesu individualna ložišta koja za zagrijavanje koriste ugalj, mazut i druga neodgovarajuća goriva, zatim saobraćaj, veliki toplotni gubici, upotreba energije od strane industrije, te neodgovarajuće tretiranje pitanja zagađenja zraka u procesima razvoja i implementacije lokalnih prostornih i urbanističkih planova.

Misija PriroDana ove godine jeste da informiše i osnaži građane da preduzmu djelotvorne akcije u svrhu poboljšanja kvalitete zraka kroz ciljanje na glavne uzroke zagađenja zraka, te da mobilizira interes donosilaca odluka u smislu odgovarajućih političkih odgovora koji će utjecati na smanjenje zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, ljubazno Vas molimo da se obratite Uredu UNEP-a u Sarajevu:
info@unep.ba, (+387-33) 293-597

Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone
Završeno prvo izdanje Slano Film Days