Navigacija

Objave

Kafa sa... Robertom De Nirom

Nekad se vjerovalo u ideju filma, a danas u čistu isplativost te ideje

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo, Robert De Niro, otvorio je ovogodišnji program "Kafa sa...". U Narodnom pozorištu, on je sa istaknutim filmskim kritičarem i novinarem Mikeom Goodridgeom razgovarao o svojoj bogatoj glumačkoj, rediteljskoj i producentskoj karijeri. U prepunoj sali, razgovoru je prisustvovala festivalska publika, brojni predstavnici medija te učesnici/e Talents Sarajevo programa.

Priča je počela, a kako bi drugo, od kultnog Scorsesovog filma iz 1976. godine, čije je restaurirano izdanje otvorilo 22. Sarajevo Film Festival. Na Goodridgeovo pitanje da li je on, a i ostala ekipa, mogla pretpostaviti kakav će status film TAKSIST zauzeti u filmskoj umjetnosti, De Niro je izjavio da je njihova jedina vodilja bio scenario u koji su svi vjerovali. A sve što je uslijedilo, bilo je apsolutno iznenađenje. Iako, naglasio je glumac, svaki važan film u bliskoj je vezi sa društvenim kontekstom. Ako je stvarnost puna nasilja, ako je seksualnost dominantna tema, onda je i film takav. Veličina TAKSIST-e je u tome što on govori o društvu kakvo jeste (tada), ali i onom kakvo će biti (danas).

Goodridge nije mogao ne spomenuti sjajnu sposobnost De Nirove glumačke transformacije, na što je uslijedio skroman odgovor da on uvijek pokušava otići što je moguće dalje u poistovjećivanju sa svojim likovima.

Kada je riječ o njegovom rediteljskom radu, najviše je bilo riječi o filmovima "Priča iz Bronksa" i "Dobri pastir". A od svojih mladih kolega De Niro je istaknuo rad: Matta Damona, Leonarda di Capria, Sean Penna i Bena Afflecka.

Važna tema razgovora bila je i stanje u filmskoj industriji Hollywooda, koje se bitno promijenilo od zlatnih 70-tih godina američkog filma, kada je bila važna sama ideja za film. Danas, opet, u filmskim studijima glavni kriterij je čista isplativost nekog filma.

Razgovor je završen jednom sjajnom najavom. Naime, De Niro je festivalskoj publici otkrio svoj novi film u kojem glumi sa Al Pacinom. Riječ je o filmu "The Irishman", čiju režiju potpisuje, a ko drugi do Martin Scorseese.


Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije