Navigacija

Objave

Uspostavljanje novih veza između Poljske kinematografije i kinematografije jugoistočne Evrope

Poljska je zemlja partner koprodukcijskog marketa CineLink 21. Sarajevo Film Festivala koji se održava u isto vrijeme kada se obilježava deseta godišnjica uspostave Poljskog filmskog instituta.

CineLinku će prisustvovati oko petnaest filmskih producenata i distributera iz Poljske koji će se tokom četiri intenzivna radna dana susresti sa svojim kolegama iz jugoistočne Evrope.  Također će biti organizovana specijalna prezentacija poljske filmske industrije, a ekspert za koprodukciju Poljskog filmskog instituta Robert Balinski će održati predavanje o modelima koprodukcije u današnjem digitalnom dobu na Regionalnom forumu –godišnjoj konferenciji Sarajevo Film Festivala o aktuelnim izazovima evropske filmske industrije i politici filmske produkcije u Evropi.

Izabela Kiszka-Hoflik, šefica odjela za međunarodne odnose Poljskog filmskog instituta:

"Poljska filmska scena značajno se promijenila u proteklih deset godina: proizvodimo više filmova, pojavljujemo se kao koproducenti na većem broju projekata i u kinima prikazujemo više domaćih filmova nego ikada ranije. Vjerujemo da imamo dosta toga za ponuditi ne samo zapadnoj Evropi veći i zemljama Balkana čiju umjetničku snagu izuzetno cijenimo. Ponosna sam što ću u Sarajevu predstaviti našu delegaciju predstavnicima međunarodne filmske industrije i iznimno se radujem našoj budućoj saradnji.

Amra Bakšić Čamo, voditeljica CineLink marketa:

"Zadovoljstvo je pozvati članove poljske delegacije da otkriju talente, kreativnost i koprodukcijsko iskustvo koje naša regija može ponuditi. Tačno je da živimo u različitim dijelovima Evrope, ali radimo unutar iste industrije i svijeta digitalnog filma koji sve više briše granice. Radujemo se što ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima i zajedničkim prilikama koje nam se bez sumnje pružaju. Nadamo se da ćemo postaviti temelj za dugoročnu saradnju i  sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo šta će nam donijeti narednih par godina."

Inicijativa u sklopu koje se svake godine određuje jedna zemlja partner CineLink marketa pokrenuta je prije više od decenije, a doprinosi sistematskom jačanju saradnje filmske industrije jugoistočne Evrope sa međunarodnim partnerima. Prethodnih godina zemlje partneri CineLink marketa bili su: Velika Britanija (2014), Njemačka (2013),  Francuska (2012), Švajcarska (2011), Izrael (2010), Švedska (2009),  Irska (2008), evropska mreža regionalnih filmskih fondova Cine Regio (2007),  Holandija (2006), Njemačka (2005) i Austrija (2004).

Platforma Sarajevo Film Festivala za razvoj i finansiranje oko 30 pažljivo odabranih dugometražnih igranih  filmskih projekata iz regije predodređenih za evropske koprodukcije, CineLink, se održava u vrijeme trajanja festivala, u periodu od 19. do 22. augusta.  Cilj CineLinka je da ponudi platformu za zadovoljenje potreba i očekivanja filmske industrije jugoistočne Evrope u procesu njenog restrukturiranja, a prisustvuju mu predstavnici filmske industrije iz regiona i cijele Evrope.

Industrijskih segment Sarajevo Film Festivala koji obuhvata CineLink, Regionalni forum, Industrijsku terasu, Predpremijere, Docu Rough Cut Boutique, Talents Sarajevo,  Filmski fond Sarajevo grad filma i Minimarket, nudi ponešto za sve predstavnike filmske industrije i filmske stvaraoce u različitim fazama karijere.

SARAJEVO FILM FESTIVAL OBJAVLJUJE PRVI JAVNI POZIV ZA ISTRAŽIVANJE PRIČA PREDSTAVLJENIH U OKVIRU „SAJMA ISTINITIH PRIČA“
CineLink objavio selekciju projekata za Work in Progress 2018.
Odabrani projekti CineLink koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala
Olsberg SPI će proučavati utjecaj Sarajevo Film Festivala
Dramske serije, finansiranje i virtuelna realnost u fokusu CineLink Talks programa