Navigacija

Objave

Uspostavljanje novih veza između Poljske kinematografije i kinematografije jugoistočne Evrope

Poljska je zemlja partner koprodukcijskog marketa CineLink 21. Sarajevo Film Festivala koji se održava u isto vrijeme kada se obilježava deseta godišnjica uspostave Poljskog filmskog instituta.

CineLinku će prisustvovati oko petnaest filmskih producenata i distributera iz Poljske koji će se tokom četiri intenzivna radna dana susresti sa svojim kolegama iz jugoistočne Evrope.  Također će biti organizovana specijalna prezentacija poljske filmske industrije, a ekspert za koprodukciju Poljskog filmskog instituta Robert Balinski će održati predavanje o modelima koprodukcije u današnjem digitalnom dobu na Regionalnom forumu –godišnjoj konferenciji Sarajevo Film Festivala o aktuelnim izazovima evropske filmske industrije i politici filmske produkcije u Evropi.

Izabela Kiszka-Hoflik, šefica odjela za međunarodne odnose Poljskog filmskog instituta:

"Poljska filmska scena značajno se promijenila u proteklih deset godina: proizvodimo više filmova, pojavljujemo se kao koproducenti na većem broju projekata i u kinima prikazujemo više domaćih filmova nego ikada ranije. Vjerujemo da imamo dosta toga za ponuditi ne samo zapadnoj Evropi veći i zemljama Balkana čiju umjetničku snagu izuzetno cijenimo. Ponosna sam što ću u Sarajevu predstaviti našu delegaciju predstavnicima međunarodne filmske industrije i iznimno se radujem našoj budućoj saradnji.

Amra Bakšić Čamo, voditeljica CineLink marketa:

"Zadovoljstvo je pozvati članove poljske delegacije da otkriju talente, kreativnost i koprodukcijsko iskustvo koje naša regija može ponuditi. Tačno je da živimo u različitim dijelovima Evrope, ali radimo unutar iste industrije i svijeta digitalnog filma koji sve više briše granice. Radujemo se što ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima i zajedničkim prilikama koje nam se bez sumnje pružaju. Nadamo se da ćemo postaviti temelj za dugoročnu saradnju i  sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo šta će nam donijeti narednih par godina."

Inicijativa u sklopu koje se svake godine određuje jedna zemlja partner CineLink marketa pokrenuta je prije više od decenije, a doprinosi sistematskom jačanju saradnje filmske industrije jugoistočne Evrope sa međunarodnim partnerima. Prethodnih godina zemlje partneri CineLink marketa bili su: Velika Britanija (2014), Njemačka (2013),  Francuska (2012), Švajcarska (2011), Izrael (2010), Švedska (2009),  Irska (2008), evropska mreža regionalnih filmskih fondova Cine Regio (2007),  Holandija (2006), Njemačka (2005) i Austrija (2004).

Platforma Sarajevo Film Festivala za razvoj i finansiranje oko 30 pažljivo odabranih dugometražnih igranih  filmskih projekata iz regije predodređenih za evropske koprodukcije, CineLink, se održava u vrijeme trajanja festivala, u periodu od 19. do 22. augusta.  Cilj CineLinka je da ponudi platformu za zadovoljenje potreba i očekivanja filmske industrije jugoistočne Evrope u procesu njenog restrukturiranja, a prisustvuju mu predstavnici filmske industrije iz regiona i cijele Evrope.

Industrijskih segment Sarajevo Film Festivala koji obuhvata CineLink, Regionalni forum, Industrijsku terasu, Predpremijere, Docu Rough Cut Boutique, Talents Sarajevo,  Filmski fond Sarajevo grad filma i Minimarket, nudi ponešto za sve predstavnike filmske industrije i filmske stvaraoce u različitim fazama karijere.

U Mokrinu održan forum „Istraživanje sinergija: Upravljanje intelektualnim vlasništvom u kreativnim industrijama“
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih