Navigacija

Objave

Lazar Dragojević voditelj ceremonije otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala

29. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak 11. augusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi.

Čast da vodi svečanost otvaranja 29. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je glumcu Lazaru Dragojeviću.

“Sarajevo je najljepše poglavlje u mom životu, grad kojem se uvijek vraćam. Sarajevo Film Festival za mene je najljepši događaj u godini, period kada grad ne spava i kada umjetnost vlada. Velika mi je čast i zadovoljstvo što je baš meni ove godine dodijeljena uloga voditelja ceremonije otvaranja, ne mogu ukratko opisati svoju radost, ona je ogromna”, izjavio je Lazar Dragojević.

Lazar Dragojević rođen je u Podgorici 1996. godine. U osnovnoj školi učestvovao je na općinskim takmičenjima u poeziji, na kojim je osvajao prvo mjesto tri godine zaredom.

Muzičku i baletsku školu „Vasa Pavić“ završio je 2014. godine. Njegov osnovni instrument bio je trombon. Na državnom takmičenju 2012. godine osvojio je Srebrnu liru. Pored trombona svira i klavir, gitaru, kahon, ukulele i ud.

Oduvijek je bio zainteresovan za sport. Trenirao je brazilski džiju-džicu, kapoeru i gimnastiku.

Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2016. godine u klasi profesora Senada Bašića i diplomirao 2020. godine.

Ostvario je uloge u filmovima TAKE ME SOMEWHERE NICE Ene Sendijarević, SIN Ines Tanović, ROUTE–3 Thanasisa Neofotistosa, PUN MJESEC Nermina Hamzagića i SIMPATIJA ZA ĐAVOLA Guillaumea de Fontenaya, te u TV serijama FERIA: NAJMRAČNIJE SVJETLO kreatora Agustina Martineza i Carlosa Montera, BRANILAC Jelene Svetličić, THEN YOU RUN Roberta McKillopa i ZNAM KAKO DIŠEŠ kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića. Igrao je i u pozorišnim predstavama: „Ivanov“ u režiji Andriya Zholdaka, „Osramoćeni“ u režiji Dine Mustafića, „Ukroćena goropadnica“ u režiji Dejana Projkovskog, „Djeca sunca“ u režiji Jovane Tomić, „Pokojnik“ (2022) u režiji Egona Savina i „Brod“ u režiji Ane Đorđević.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine povjerava uspješnim regionalnim filmskim umjetnicima mlađe generacije sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade filmske profesionalce.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić, Belmi Salkunić i Heleni Vuković, te glumcima Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije