Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival na We Are One festivalu: pridružite nam se na YouTubeu!

Najveći svjetski filmski festivali, među kojima je i Sarajevo Film Festival, ujedinili su se u 10-dnevnom događaju na YouTubeu, od 29. maja do 7. juna na YouTube kanalu YouTube.com/WeAreOne.

Zajedno sa više od 20 svjetskih filmskih festivala, i Sarajevo Film Festival kreirao je poseban program.

Festival We Are One okupio je neke nekih od najtalentovanijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora iz 35 zemalja u želji da tokom pandemije COVID-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku. 

Svi programi su besplatni, a gledaoci će imati priliku da podrže napore na suzbijanju COVID-19 pandemije putem linka ili dugmeta za donacije na stranici svakog filma na YouTubeu. Sarajevo Film Festival je izabrao da podrži organizaciju Doktori bez granica (Doctors Without Borders / Medicins Sans Frontieres).

Za kompletan program festivala posjetite www.weareoneglobalfestival.com.

Sarajevo Film Festival na We Are One:

Postcards from Sarajevo Film Festival Friends
31/5/2020 // 15:00 // Svjetska premijera

(Bosna i Hercegovina, 14 min)

U videu Postcards from Sarajevo, prijatelji Sarajevo Film Festivala govore kako su sačuvali duh u doba korone i izolacije: reditelj Stephan Komandarev iz Bugarske, rediteljica Aida Begić iz Bosne i Hercegovine, filmski kritičar Jean-Michel Frodon iz Francuske, rediteljica Jasmila Žbanić iz Bosne i Hercegovine, glumica i producentica Labina Mitevska iz Sjeverne Makedonije, rediteljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije, glumica Judita Franković Brdar iz Hrvatske, glumica Amila Terzimehić iz Bosne i Hercegovine, reditelj Srdan Golubović iz Srbije, rediteljica Ena Sendijarević iz Bosne i Hercegovine/Nizozemske, glumica Snežana Bogdanović iz Srbije, reditelj Damjan Kozole iz Slovenije, reditelj Dalibor Matanić iz Hrvatske, reditelj Michel Hazanavicius iz Francuske, dizajnerica i rediteljica Agnès B. iz Francuske.

Gledajte na YouTubeu: 31. maja 2020, u 15 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=7TTOD6JC5Og&feature=youtu.be

Mostovi Sarajeva
31/5/2020 // 15:30 // Online premijera

(Francuska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Italija, Portugal, Njemačka, 114 min, 2014)

Režija: Aida Begić, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde

Sinopsis: Evropski reditelji propituju šta je Sarajevo predstavljalo za Evropu u stogodišnjoj historiji i šta predstavlja danas. Različitih generacija i porijekla, eminentni filmski stvaraoci nude nam mnoštvo individulanih pogleda i stilova.

Gledajte na YouTubeu: 31. maja 2020, u 15.30 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=fkhj5M6p6RI

SEE Factory Sarajevo mon amour
5/6/2020 // 15:00 // Posebna projekcija - premijera


(Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Francuska, 60 min, 2019)
Režija: Maša Šarović, Sharon Engelhart, Teodora Ana Mihai, Dušan Kasalica, Urška Djukić, Gabriel Tzafka, Neven Samardžić, Carolina Marcowicz, Eleonora Veninova, Yona Rozenkier

13 država, 10 reditelja/ca, 5 kratkih filmova, 1 igrani

Sinopsis: 
U TVOJIM RUKAMA
Maša Šarović i Sharon Engelhart
Nakon što je umoli da se vrati, Zorica na aerodromu dočekuje svoju kćerku Maju. Dok se voze u autu, Zorica Maji saopštava neočekivanu vijest i vodi je na jedno mjesto gdje će majka i kćerka preispitati svoje uobičajene uloge.

PAKET
Dušan Kasalica i Teodora Ana Mihai
Nakon godina života u Parizu, saksofonista Damir vraća se u Sarajevo da održi koncert. Jedan drug ga moli da donese poklon za njihovu zajedničku prijateljicu Elmu, koja Damira dočekuje sa nekoliko iznenađenja. 

PRAVA
Urška Djukić i Gabriel Tzafka
Posesivna majka, brižan sin, predstavljanje zaručnice, nijemi svjedok... četiri igrača okupljena oko jednog kolača.

PLJUVAČKA
Neven Samardžić i Carolina Markowicz
Dvanaestogodišnju Anku i tridesetosmogodišnju Jelenu povezuju dvije stvari: majke u bolnici i lokalna zelenara gdje provode dane - jedna unutar, a druga ispred nje. Jedne večeri, neočekivana posjeta izaziva incident  zbog kojeg će obje patiti.

ZNAK
Eleonora Veninova i Yona Rozenkier
Sara se odlučno protivi planovima za vjenčanje svoje unuke. Da bi je odgovorila od udaje, Sara vodi Andreu na grob svog supruga i preklinje pokojnika da im pošalje neki znak.

Gledajte na YouTubeu: 5. juna 2020, u 15.00 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=wGR-7ICiUKQ

Route – 3
6/6/2020 // 17:15 // Online Premijera

(Bosna i Hercegovina, Grčka, 13 min, 2019)
Režija: Thanasis Neofotistos
Sinopis: U centru Sarajeva, u tramvaju na liniji broj 3, starica u haljini sa leopard uzorkom jednog vrelog, kišnog dana putnicima dijeli sočne naranče. Sočni komadi naranče jedino su što povezuje Nadju, razmaženu tinejdžerku u ružičastom hidžabu; Luku, nasilnog dijevca; jednog pravoslavnog popa; jednog ljigavog starca i brojne druge putnike. Sviju osim stidljivog, ali napaljenog tinejdžera po imenu Amar.

Gledajte na YouTubeu: 6. juna 2020, u 17.15 sati.

https://www.youtube.com/watch?v=DqpwNLUuPyU&feature=youtu.be 

 

Počasno Srce Sarajeva i program “Tribute to” posvećen Michelu Francu
Golden Card paketi po 26 posto nižoj cijeni za 26. Sarajevo Film Festival!
Otvorene prijave za volontere 26. Sarajevo Film Festivala
Poster 26. Sarajevo Film Festivala
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team - Sarajevo Film Festival u očima mladih