Navigacija

Objave

Sarajevo dobitnik inaguralne nagrade Global Production za najbolji “Grad filma”

Proglašenje dobitnika nagrada održano je u Cannesu, za vrijeme filmskog festivala

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu! 
 
Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer za vrijeme Cannes Film Festivala.
 
Global Production Awards ove su godine dodijeljene po prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”. 
 
Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).
 
“Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za uložene napore i ostvarene rezultate u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije ispred Grada Sarajeva. Ova prestižna nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada”, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
 
Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.
 
“Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.
 
Nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. 
 
Nositelj aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.
 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program