Navigacija

Objave

Obilježavanje Dana ljudskih prava u ponedjeljak u kinu Meeting Point

Program će biti održan u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH u suradnji s Obala Art Centrom organizuje projekciju dokumentarnog filma “Veće od traume” (Hrvatska, 2022, 91 min.) i panel-diskusiju. Program će biti održan u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, s početkom u 18 sati. Ulaz je besplatan. 

Film “Veće od traume” u režiji Vedrane Pribačić je dobitnik Nagrade za ljudska prava ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala. Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu obezbjeđuje Kraljevina Nizozemska. 

“Veće od traume” je film o grupi žena iz Vukovara koje otkrivaju ko bi one bile bez traume sa kojom se poistovjećuju, a taj proces mijenja njihove živote i odnose.

Panel-diskusiju o važnosti poštivanja ljudskih prava, s posebnim naglaskom na prava žena, nakon filma moderirat će Jan Waltmans, ambasador Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini. Panlistice su Bahia Tahzib, ambasadorica ljudskih prava Kraljevine Nizozemske, Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije i dr. Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava u BiH. Panel diskusija će biti vođena na engleskom jeziku.

O filmu “Veće od traume” Vedrane Pribačić: Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubistva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem.

Obilježavanje Dana ljudskih prava u ponedjeljak, 12. decembra u kinu Meeting Point, uz panel-diskusiju i projekciju filma “Veće od traume” Vedrane Pribačić, ulaz besplatan.

Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije