Navigacija

Objave

Sarajevo na Seni

U Parizu je u organizaciji antirasističkog evropskog pokreta EGAM iz Pariza održan festival SARAJEVO NA SENI/ SARAJEVO SUR SEINE u okviru kojeg je prikazan izbor filmova iz Takmičarskog programa – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala.

Filmovi regionalnih filmskih autora su prikazani u kinu Etoile Lilas smjestenom u pariškom 20 okrugu, a publika je bila u prilici da se susretne sa filmskim stvaraocima i prisustvuje razgovorima o njihovim ostvarenjima. 

Publika je vidjela  rumunski dokumetarac Alexandera Nanau “Toto i njegove sestre”, “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića iz 2015 godine, rumunski film koproduciran sa Velikom Britanijom i Njemačkom “Chuck Norris vs Communism” rediteljice Ilince Calugareanu. Marija Ristić i Nemanja Babić predstavili su bosankohercegovačko-kosovsko-srpsku koprodukciju “The Unidentified”,  a Mađar Gabor Horchor ostvarenje “Drifter” rađen u koprodukciji sa Njemačkom. Eva Kraljević je predstavila bosanskohercegovačko-hrvatsko-srpsku koprodukciju “Lijepo mi je s tobom, znaš” dok Samir Mehmedović predstavio svoj 60 minutni dokumentarac, “Izmaglica Srebrenice”. Makedonska rediteljica Sandra Gjorgieva publici je predstavila film “Zeleni zidovi, crna hrana”, dok je Vladimir Tomić pokazao film“Flotel Europa”rađen u srbijansko-danskoj koprodukciji.

U okviru programa SARAJEVO NA SENI/ SARAJEVO SUR SEINE predstavljen  je i film reditelja Morgana Knibbe pod nazivom “Those Who Feel the Fire Burning“.

 
Takmičarski program – dokumentarni film 2020.
Takmičarski program – dokumentarni film 2019.
Takmičarski program - dokumentarni film 2018.
Takmičarski program - dokumentarni film 2017.
U prepunom kinu Meeting Point održana specijalna projekcija filma "Scream for me Sarajevo"