Navigacija

Objave

Nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala Vesi Vuković

Nagrada će dobitnici biti uručena u srijedu, 15. februara u kinu Meeting Point u Sarajevu, nakon projekcije filma “Sveti pauk” koja počinje u 17.30 sati. Nagradu od 10.000 eura Vesi Vuković je osvojila za priču “Heroj iz Arene”

U sklopu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” koje se do 16. februara održava u kinu Meeting Point u Sarajevu i online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, sutra, u srijedu, 15. februara će biti dodijeljena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala. Nagradu u vrijednosti 10.000 eura dodjeljuju Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar i Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Dialogue Southeast Europe.

Dobitnica nagrade “Sajma istinitih priča” za 2023. godinu je filmska teoretičarka iz BiH Vesi Vuković, koja je nagrađena za priču “Heroj iz Arene”. 

Nagrada se dodjeljuje za razvoj priče u film – priču je na 28. Sarajevo Film Festivalu, na “Sajmu istinitih priča” u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću”, predstavila Jovana Blanuša ispred organizacije Next Game iz Beograda. “Sajam istinitih priča” Sarajevo Film Festivala je jedinstveni događaj koji filmske stvaraoce povezuje sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju dešavanja u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova. „Sajam istinitih priča“  omogućava nevladinim organizacijama jedinstvenu priliku da predstave priče i materijale (lična svjedočanstva) koje su prikupili, sačuvali i učinili dostupnim cjelokupnoj javnosti. Na prošlogodišnjem, 28. Sarajevo Film Festivalu, održano je sedmo izdanje programa “Sajam istinith priča”, na kojem je između ostalog predstavljena i nagrađena priča “Heroj iz Arene”.

Nagrađena priča “Heroj iz Arene” govori o onima čiji su najdraži ubijeni ili su nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i čije ratne rane nisu prestale 1945. U tom manje vidljivom ratu poslije rata, u borbi da se pronađu nestali i spoje porodice, učestvovao je i Marino Zurli, diskretni heroj velikih djela. Ovaj hrvatski književnik i novinar Arene je tokom deset godina objavljivao priče i fotografije o nestalima, spajao rastavljene porodice, pronalazio izgubljene ljude i vraćao radost u srca onih koji su vjerovali da se njihovi dragi više nikada neće pojaviti. Za svog života, Marino Zurli je uspio spojiti 150 porodica. “Heroj iz Arene” je priča o njemu.

Nagrada će Vesi Vuković biti uručena u srijedu, 15. februara u 19.20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, nakon projekcije filma “Sveti pauk” Alija Abbasija, koja počinje u 17.30 sati. Ulaz je slobodan. Nakon projekcije filma bit će održan panel razgovor na temu “Žene, umjetnost i sloboda”, o čemu će razgovarati Vesi Vuković, teoretičarka filma i ovogodišnja dobitnica nagrade “Sajma istinitih priča”, Daniela Sepehri, iransko-njemačka aktivistica i rediteljica Nejra Latić Hulusić. Moderatorica je Hana Sokolović.

Ulaz je besplatan. Filmovi u sklopu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala održavaju se svakog dana u kinu Meeting Point u Sarajevu u 17.30 sati uz besplatan ulaz. Program je besplatno dostupan i online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/dealing-with-the-past/. Razgovori uz filmove se mogu pratiti u kinu i putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

O ovogodišnjoj dobitnici nagrade “Sajma istinitih priča”: 

Vesi Vuković je doktorirala u oblasti filmskih studija i vizuelne kulture (PhD). Odbranila je doktorat na Univerzitetu u Antverpenu u Belgiji. Članica je ViDi (Visual and Digital Cultures Research Center), kao i A* (Antwerp Gender and Sexuality Studies Network), Univerziteta u Antverpenu. Magistrirala (MA) je na Kjoto univerzitetu umjetnosti i dizajna u Japanu. Njeni naučni radovi su objavljeni u međunarodnim akademskim časopisima, kao što su Studies in Eastern European Cinema, Apparatus: Film, Media and Digital Cultures of Central and Eastern Europe, Images: The International Journal of European Film, Performing Arts and Audiovisual Communication, kao i u knjizi Balkan Cinema and the Great Wars: Our Story, za što je dobila poseban pomen 2021 na takmičenju za nagradu za najbolji akademski članak Američkog udruženja SCMS (American Society for Cinema and Media Studies Central/East/South European Cinemas). Njen umjetnički portfolio sastoji se od kratkih filmova koje je režirala i za koje je napisala scenario. Godine 2011. učestvovala je na Berlinale talent kampusu (Berlinale Talents) na festivalu u Berlinu i programu Sarajevo Talents Sarajevo Film Festivala, sa filmom Shikaku, urađenim u Japanu. Film je 2010. nagrađen Specijalnom nagradom za balansiranu upotrebu evropskog i japanskog senzibiliteta u građenju slike ljubavi i na Dukafest međunarodnom studentskom filmskom festivalu, održanom u Banja Luci u Bosni i Hercegovini. Iste godine, Shikaku je prikazan na “Spurt” izložbi, u Galeriji Aube u Kjotu u Japanu, kao i na “Gion Festival Projection”, takođe u Kjotu. Osim toga, Vuković je imala izložbu fotografija “Ki-sho-ten-ketsu”, u sklopu “Sonzaikan” izložbe, održanoj  2009. u Artzone, u Kjotu u Japanu.

Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”