Navigacija

Objave

Danny Huston se vraća na Sarajevo Film Festival kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015. te predstavlja film Danisa Tanovića "Tigrovi"

Nagrađivani glumac i reditelj Danny Huston poznat po svojoj svestranosti i dramatičnoj pojavi kojom zrači sa ekrana, kustos je Fondacije Katrin Cartlidge 2015. i vraća se u Sarajevo kako bi dodijelio nagradu ovogodišnjem dobitniku.

Danny će također predstaviti i film Danisa Tanovića „Tigrovi“ zajedno sa rediteljem i producentima. Film će biti prikazan u okviru programa Open Air na najvećoj festivalskoj lokaciji Ljetnom kinu HT Eronet.

Huston je nedavno okončao rad na filmu „Posljednja fotografija“, filmskoj adaptaciji istoimenog romana Simona Astairea, koji je režirao i u njemu odigrao glavnu ulogu. U skorije je vrijeme također nastupio u filmovima „Sve što vidim si ti“ Marca Forstera, „Čudovište“ Bernarda Rosea, „Pritisak“ Rona Scalpella i „Velike oči“ Tima Burtona.

Huston je karijeru reditelja započeo filmom „Gospodin North“, a kao glumac se probio nastupom u nezavisnom filmu „Ivansxtc“ za koji je 2000. godine nominovan za nagradu „Nezavisni duh“ za najbolju mušku ulogu. Nakon toga je ostvario mnogobrojne uloge, između ostalog i u filmovima „Oslobodilac“, „Kongres“, „Hitchcok“, „Bijes titana“, „Avijatičar“, „Brižni baštovan“, „Djeca čovječanstva“, „Marija Antoaneta“, „Dva Jacka“, „Dan nakon Božića“, „Robin Hood“, „Prijedlog“, „Rođenje“, „X-Men počeci: Wolverine“, „30 dana noći“ i „Kraljevstvo“.

Huston je 2013. za ulogu u TV seriji „Magični grad“ (STARZ) nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca u seriji, mini seriji ili TV filmu. Huston je nastupio i u drugim televizijskim hit serijama uključujući serije „Gospodari seksa“ (Showtime), „Ne poznajete vi Jacka“ (HBO), „John Adams“ (HBO/Playtone) kao i u ulozi Massima Dolcefina u seriji „Američka horor priča“ (HBO).

Katrin Cartlidge Fondacija 2015.

Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim talentima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju. Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije. Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson, Jeremy Ironsu, Danny Gloveru i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Ken Loachu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

OvogodišnjI dobitnik nagrade će biti predstavljen 21. augusta na posebnom gala događaju u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

Ran Huang, dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge za 2015.
Danny Huston se vraća na Sarajevo Film Festival kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015. te predstavlja film Danisa Tanovića "Tigrovi"
Dyana Gaye dobitnica nagrade Katrin Cartlidge fondacije
Večeras dodjela nagrade Katrin Cartlidge fondacije