Navigacija

Objave

Program Summer Screen 2020.

Summer Screen program 26. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi.

Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene. Filmovi u programu su: ISTINA O LIAMU GALLAGHERU, KANJON LAUREL - PRVI DIO, KANJON LAUREL - DRUGI DIO, MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA i POVRATAK KUĆI - MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA.
 
ISTINA O LIAMU GALLAGHERU / LIAM GALLAGHER: AS IT WAS
Ujedinjeno kraljevstvo, 2019, 85 min.
Režija: Gavin Fitzgerald, Charlie Lightening 
 
Dokumentarac ISTINA O LIAMU GALLAGHERU iskrena je i emotivna priča o tome kako je jedan od najžešćih rock 'n' roll pjevača iz omamljujućih visina dok je pjevao u muzičkoj grupi Oasis došao do života na rubu, izopćen i izgubljen u muzičkim pustopoljinama alkohola, ozloglašenosti i gorkih pravnih bitaka. Krećući ponovo potpuno sam, ogoljen i bez mogućnosti da se sakrije, Liam će riskirati sve kako bi napravio najveći muzički povratak svih vremena.
 
KANJON LAUREL - PRVI DIO / LAUREL CANYON
Sjedinjene Američke Države, 2020, 79 min
Režija: Alison Ellwood 
 
Kanjon Laurel bio je ruralna oaza u kojoj su cvjetali talenti mladih muzičara koji su tu osnivali muzičke grupe, raspuštali ih i formirali nove. Usavršavali su svoju muziku u lokalnim klubovima i ubrzo privukli pažnju svijeta. Frank Zappa, Jim Morrison, Carole King, Neil Young, Brian Wilson, Jackson Browne, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, John Phillips i Mama Cass samo su neki od protagonista ove priče.
 
KANJON LAUREL - DRUGI DIO / LAUREL CANYON
Sjedinjene Američke Države, 2020, 78 min.
Režija: Alison Ellwood 
 
Prilivom teških droga i više novca, uz ubistveni pohod Charlesa Mansona, nekada prijateljski ugodna muzička scena u Kanjonu Laurel počela se mijenjati. Uprkos svemu, nova generacija trubadura stupila je na scenu i nastavila očaravati ljude van zidova njihovog rustikalnog doma.
 
MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA / MARTIN MARGIELA: IN HIS OWN WORDS
Njemačka, Belgija, 2019, 90 min.
Režija: Reiner Holzemer 
 
Intimni portret Martina Margielae, jednog od najrevolucionarnijih i najuticajnijih modnih dizajnera svoje generacije. Prije nego što je pokrenuo vlastitu modnu marku, Margiela je radio kao asistent Jean-Paula Gaultiera i kao kreativni direktor Hermesa. Svoje lice krio je od javnosti, ali je sa četrdeset i jednom radikalnom kolekcijom, koje je predstavio u periodu od dvadeset godina, promijenio svijet mode. Prvi put, u ovom filmu, “Banksy svijeta mode” otkriva svoje crteže, bilješke i lične predmete, i gledaocima pruža uvid u vlastitu viziju mode i karijeru.
 
POVRATAK KUĆI - MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA
Srbija, 2020, 83 min.
Režija: Boris Miljković 
 
Povod je “Čistač”, putujuća retrospektivna izložba čije je krajnje odredište Beograd, umjetničin rodni grad. Izložba je kontemplacija o njenom cjelokupnom životu, uključujući sumnje koje su je zaokupljale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, pogrešne ljubavne veze i posebnu vrstu usamljenosti. Izložba se fokusira na fenomen ponovljenih performansa. Ali ko su učesnici u njima?
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.
Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...