Navigacija

Objave

Mentori Docu Rough Cut Boutique 2016.

Predstavljamo vam fantastičan mentorski tim koji će učestvovati u ovogodišnjem, šestom izdanju našeg programa Docu Rough Cut Boutique.

Odabrani učesnici programa će imati privilegiju da rade sa urednicima filma/priče i stručnjacima koji imaju bogato znanje i iskustvo u produkciji dokumentarnog filma, dobitnici su brojnih nagrada i miljenici filmske publike.


MENTORI 2016


Specijalni mentori(ce) - urednic(e)i priče:


NOEMI SCHORY (Izrael)
- je nezavisna producentica i rediteljica koja se u svome radu pretežno fokusira na dokumentarni film. Između ostalog je producirala dokumentarac A FILM UNFINISHED koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom HotDocs festivalu, nagradu za montažu na Festivalu Sundance i nagradu za scenarij Silverdocs festivala. Od 2000. godine predaje kreativnu produkciju i medijsko okruženje na Odjelu za film Univerziteta u Tel Avivu. U periodu od 2007. do 2015. je bila šefica filmskog odjela Fakulteta za umjetnost Midrasha pri koledžu Beit Berl.

CAROL DYSINGER (SAD) - je urednica/savjetnica za razvoj priče za dokumentarni film. Njen dugometražni rediteljski prvijenac, CAMP VICTORY AFGHANISTAN, je prikazan na brojnim festivalima, uključujući SXSW festival u Austinu, Texas, te Doc Fortnight festival Muzeja moderne umjetnosti MoMa i Festival ljudskih prava u New Yorku. Dugogodišnja je konsultantica programa za razvoj dokumentaraca, Doc Lab, filmskog festivala Sundance, a kao urednica i savjetnica za razvoj priče radi na dokumentarnim i hibridnim filmskim projektima širom svijeta. Članica je američkog Udruženja scenarista i pisaca West i profesorica na odjelu za film Univerziteta u New Yorku.

THOMAS ERNST (Mađarska) - je nezavisni filmski montažer i autor. U projekte na kojima radi se uključuje u veoma ranoj fazi, te zajedno sa rediteljem i direktorom fotografije razvija plan rada i koncept produkcije. Duga lista projekata na kojima je radio uključuje dokumentrne filmove INVISIBLE STRINGS, OVERDOSE i STREAM OF LOVE u produkciji evropskog ogranka američke kablovske mreže HBO. Film DRIFTER, na kojem je radio kao montažer, osvojio je nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje na festivalu dokumentarnog filma IDFA 2014. godine. Za montažu filma THE QUEEN OF SILENCE je 2015. godine osvojio njemačku Kamerapreis nagradu za najboljeg montažera.


Mentori za program Docu Rough Cut Boutique:


CECILIA LIDIN (Danska)
– je više od dvije decenije radila na uspostavi međunarodnog sistema za finansijsku i razvojnu podršku za produkciju dokumentarnih filmova. Do 2011. godine je bila članica Evropske dokumentarističke mreže odgovorna za velik broj radionica, pitching foruma i drugih filmskih progama u kojima je učestovala kao organizatorica, tutorica ili moderatorica. U Švedskom filmskom institutu obavljala je funkciju urednice za odabir dokumentarnih projekata. U ljeto 2015. godine je imenovana na svoju trenutnu poziciju urednice za odabir dokumentarnih projekata Danskog filmskog instituta.

IVANA PAUEROVA MILOŠEVIĆ (Češka Republika) – je filmska autorica čije profesionalno iskustvo obuhvata režiju dokumentarnih filmova, mahom sa društvenom i političkom tematikom. Tokom dosadašnje karijere je sarađivala na više od 30 dokumentarnih filmova. Ivana je jedna od osnivačica Instituta za dokumentarni film, IDF, u Pragu. Sarađivala je sa praškom filmskom akademijom FAMU, a 2009. godine je izabrana za članicu odbora Evropske dokumentarističke mreže (EDN). Od 2013. radi i za Češku televiziju na mjestu urednice scenarija.

CATHERINE LE CLEF (Francuska) - je direktorica kompanije za distribuciju dokumentarnih filmova CAT&Docs. CAT&Docs pronalazi relevantne i hrabre dokumentarce koji se bave aktuelnim i bezvremenskim temama, pažljivo su pripremljeni, oslikavaju raznolikost svijeta i imaju svoje mjesto na međunarodnoj sceni. Ukratko, dokumentarce koji nas tjeraju da na svijet gledamo otvorenih očiju. Među brojnim naslovima u katalogu kompanije nalaze se i filmovi HOUSTON WE HAVE A PROBLEM, SONITA, A SYRIAN LOVE STORY, DON JUAN, CITIZENFOUR, OF MEN AND WAR, TEA TIME, WAITING FOR GIRAFFES i 5 BROKEN CAMERAS.

HANKA KASTELICOVÁ (Češka Republika/Mađarska) - je izvršna producentica za dokumentarni film evropskog ogranka kablovske mreže HBO. Iz svog centralnog ureda u Budimpešti blisko sarađuje sa evropskim produkcijskim centrima HBO-a u Varšavi, Pragu i Bukureštu, a odgovorna je za razvoj i produkciju evropskih dokumentarnih filmova HBO-a. Ova iskusna i posvećena autorica dokumentarnih filmova je kao organizatorica i predavačica učestovala u brojnim dokumentarističkim radionicama, master časovima, industrijskim seminara i kursevima.

DOCU Rough Cut Boutique ovim putem želi izraziti posebnu zahvalnost Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini i Bugarskom državnom institutu za kulturu koji su omogućili učešće mentora u radu našeg programa.


Moderatori(ce) i rukovoditelji(ce) programa Docu Rough Cut Boutique:


MARTICHKA BOZHILOVA (Bugarska)
- od 1999. godine radi kao producentica u produkcijskoj kući AGITPROP. Među njenim brojnim projektima ističu se filmovi GEORGI AND THE BUTTERFLIES (nagrada Zlatni vuk, IDFA 2004), THE MOSQUITO PROBLEM AND OTHER STORIES (Kan 2007) i THE LADINO LADIES' CLUB (IDFA 2015). Osnivačica je i direktorica Balkanskog dokumentarnog centra (BDC) za podršku balkanskim autorima dokumentarnog filma. Članica je izvršnog odbora Evropske dokumentarističke mreže i upravnog odbora DokuFesta u Prizrenu. Dobitnica je međunarodne Trailblazer nagrade MIPDOC programa Filmskog festivala u Kanu za kreativnost, inovativnost, originalnost i unaprijeđenje u oblasti dokumentarnog filma.

RADA ŠEŠIĆ (Holandija) - je filmska autorica, kritičarka, predavačica i kuratorica programa koja je jedno vrijeme živjela u Sarajevu. Sarađuje na izboru filmova za dva najveća filmska festivala u Holandiji, IDFA festival u Amsterdamu i IFFR festival u Rotterdamu. Osam godina je bila članica selektorskog tima IDFA Fonda, a šest godina članica selektorskog tima STIFO Fonda. Trenutno je članica selektorskog tima Hubert Bals Fonda i selektorica takmičarskog dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala. Sedam godina je radila kao profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, a trenuto drži predavanja u sklopu magistarskog studijskog programa Škole filma NFT u Amsterdamu.

Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017