Navigacija

Objave

Počelo snimanje kratkih filmova u Sarajevu u sklopu projekta SEE Factory

U Sarajevu je počelo snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs). Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight. Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora /ica iz regije i pet autora/ica iz svijeta.

Filmovi nastaju u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.


Sa direktorom Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra Mirsadom Purivatrom, set i ekipu filma koja je snimala danas posjetili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta Cristophe Leparc.

“Program 15 dana autora / Quinzaine des réalisateurs već više od 50 godina otkriva nove talente, njegujući slobodu filmskog izraza i podržavajući nove forme filmskog jezika. Projekt na kojem radimo zajedno sa producentskom kućom DW iz Pariza i canneskim programom stavlja fokus na mlade autore i njihovu saradnju na jednom konkretnom mjestu u svijetu. Sretni smo i počašćeni što se ove godine filmovi snimaju u Sarajevu, što smo okupili regionalne i međunarodne autore, i što su se u radu na ovom projektu udružili filmski centri regije. Sarajevo Film Festival i ovim se potvrđuje kao mjesto otkrivanja, podržavanja i promocije regionalnih filmskih autora i kao vodeći centar regionalne filmske industrije”, izjavio je Purivatra.


“Drago mi je da je došlo do realizacije projekta o kojem smo pričali još u maju prošle godine, zahvaljujući organizatoru projekta Sarajevo Film Festivalu i povjerenju Cannes Directors’ Fortnighta. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom se uključilo u projekt. Jedna od najznačajnijih poruka je da je upravo Sarajevo dobilo priliku da bude domaćin projektu koji je okupio autore iz regije i međunarodne autore, kao i filmske centre regije. Ovo je put razvoja kinemtografije Bosne i Hercegovine”, rekao je ministar Kurić.

Cristophe Leparc, jedan od izvršnih direktora Cannes Directors' Fortnighta, kaže da je značaj ovog projekta ogroman. “Projekat je sjajan, rediteljima daje mogućnost da rade zajedno, zatim da u Cannesu predstave svoje filmove u razvoju, kao i kratke filmove na kojima sada rade u Sarajevu. Prije svega mislimo na talente, a u ovoj regiji je puno novih autora i zato smatramo da je važno da im damo mogućnost da rade zajedno”, rekao je Leparc.

Do sada je u sklopu projekta SEE Factory snimljen film “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); trenutno se snima “The Sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska); slijedi snimanje filmova “Red stain”, čiji su autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Filmovi će se u Sarajevu snimati do polovine marta i okupit će međunarodnu glumačku ekipu – u filmovima glume Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni projekt filmskim profesionalcima Cannes Film Festivala i Marketa.

FILMOVI:


“LOVE SUPREME”: Dušan Kasalica (Crna Gora), Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija);
“RED STAIN”: Urška Djukić (Slovenija), Gabriel Tzafka (Grčka / Danska);
“THE SIGN”: Eleonora Veninova (Makedonjia), Yona Rozenkier (Izrael / Švicarska); “MOMMY”: Maša Šarović (Srbija), Sharon Angelhart (Izrael);
 “SPIT”: Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina), Carolina Markowitz (Brazil).

Uz podršku:


Filmski centar Srbije
Makedonska agencija za film
Filmski centar Slovenije
Filmski centar Crne Gore
Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo

Snimanje kratkih filmova podržali: Atlantic Grupa, Coca-Cola, Podravka i Mlinar.
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program