Navigacija

Objave

Sarajevo grad filma za globalne ekrane odobrio produkciju novog filma Pjera Žalice

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha na međunarodnoj festivalskoj sceni filma DOBAR DAN ZA POSAO reditelja Martina Turka, Sarajevo Film Festival i Turska državna radio-televizija (TRT) ponovo su ujedinili snage kako bi producirali još dva mikro-budžetna igrana filma u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS).

Ovaj put, projekt se fokusira na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, a koji sada imaju fantastične ideje za filmove koji bi tokom ove godine mogli biti snimljeni u Sarajevu.
 
Prvi će biti produciran film KONCENTRIŠI SE, BABA bosanskohercegovačkog reditelja Pjera Žalice. Radi se o crnohumornom portretu jedne porodice smještenom u vrijeme uoči posljednjeg rata u Sarajevu, koji će gledaoce nesumnjivo zabaviti i navesti ih na razmišljanje o zajedničkom, društvenom sjećanju.
 
Snimanje filma planirano je za oktobar ove godine, a za sada je potvrđeno da će u njemu igrati Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Nikola Kojo, Gordana Boban, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Branimir Popović i Mira Banjac.
 
Informacija o drugom odobrenom filmskom projektu biti će objavljena kasnije ove godine.
Sarajevo grad filma za globalne ekrane odobrio produkciju novog filma Pjera Žalice
Uspješna međunarodna premijera filma "Dobar dan za posao" u Busanu
"Dobar dan za posao" u Takmičarskom programu Festivala mediteranskog filma u Montpellieru
“Dobar dan za posao” na Busan Film Festivalu
Završeno snimanje filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma