Navigacija

Objave

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.

Mladi filmski kreativci do 8. marta mogu se prijaviti za 18. izdanje programa Talents Sarajevo, koji istražuje utjecaj umjetne inteligencije na film

Prijavi se ovdje

Sarajevo Film Festival poziva mlade filmaše i filmske kritičare iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza da dostave prijave za program Talents Sarajevo, koje se ove godine održava na temu ART/FICIAL. Na poziv se mogu prijaviti režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine. 

Talents Sarajevo, koji se održava u okviru tridesetog izdanja Sarajevo Film Festivala, bit će održan od 16. do 23. augusta, a neki od programa će početi online i prije samog Festivala.

U samo nekoliko godina, termin „umjetna inteligencija“ (AI) evoluirao je iz naučno-fantastičnog koncepta u sveprisutni element naše svakodnevice. Iako je jasno da smo daleko od mračnih scenarija „ljudi protiv mašina“ (od HAL 9000 do nezaustavljivih Terminatora), AI i dalje nije pošteđena katastrofične retorike. Prema nekima, AI najavljuje ništa manje nego kraj kreativnosti kao suštinske ljudske osobine. Stoga, sve ono što proizvede AI samo je travestija prave umjetnosti koja neizbježno vodi prema uništenju kulture i čovječanstva.

ART/FICIAL želi dovesti u pitanje tu apokaliptičnu naraciju u domeni odnosa između AI i filma. U umjetnoj inteligenciji, umjesto neprijatelja kreativnosti, vidimo tehnološku prekretnicu koja će film preoblikovati, ne uništiti. Kao i sva prethodna tehnološka dostignuća, umjetna inteligencija će imati i pozitivne i negativne posljedice, a prvi korak u suočavanju s njima jeste njezina demistifikacija: AI je alat čiji efekti ovise o ljudima koji ga koriste.

Dok većina informacija o utjecaju AI na filmsku industriju dolazi iz Hollywooda, ART/FICIAL želi istražiti i lokalna/regionalna iskustva u tom pogledu. U kojoj mjeri i na koji način je umjetna inteligencija prisutna u filmskoj regiji koju pokriva Sarajevo Film Festival? ART/FICIAL poziva regionalne filmske kreativce u usponu da se pridruže Talents Sarajevo u istraživanju susreta između AI i filma, uzimajući u obzir vlastita iskustva rada s AI-ijem, ili, suprotno, razloge da ne koriste AI.

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. 

I svojim osamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica. 

Rok za prijave je 8. mart.

Više informacija i prijava možete pronaći OVDJE

30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta 2024.

Talents Sarajevo podržava CE Media.

 

KONTAKT
Talents Administration
talents_sarajevo@sff.ba


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

 
60 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.