Navigacija

Objave

Peterostruki Oskarovac predvodi listu predavača na Slano Film Days

Cuarónu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, voljeni od publike, hvaljeni od kritike, te nagrađivani na najrelevantnijim svjetskim filmskim festivalima

Alfonso Cuarón, meksički filmski reditelj, scenarist, producent i montažer na Slano Film Days u neformalnom će i prijateljskom okruženju podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirisati uz mlade regionalne talente; reditelje, glumce i snimateljice. Slano Film Days održavaju se od 18. do 22. juna u Slanom i na Elafitskim otocima u Republici Hrvatskoj.

Alfonso Cuarón, dobitnik Zlatnog lava i peterostruki dobitnik Oscara, jedan je od najboljih i najsvestranijih reditelja današnjice, a osim filmova „Roma“ (2018.) i „Gravitacija“ (2013.) koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuarónovoj biografiji ističu se i filmovi „Djeca čovječanstva“ (2006.), „Harry Potter i zatočenik iz Azkabana“ (2004.), „I tvoju mamu također“ (2001.), „Velika očekivanja“ (1998.) i „Mala princeza“ (1995.). Kao producent, Cuarón je sudjelovao u nastajanju brojnih  filmova, uključujući kratki film „Le Pupille“ (2022.) Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuća Esperanto Filmoj - serija „Disclamer“ u kojoj će uloge ostvariti neki od najvećih svjetskih glumaca, dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline, te za Oscar nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Cuarónu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, voljeni od publike, hvaljeni od kritike, te nagrađivani na najrelevantnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje s organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days Mirsadom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna saradnja, ali i prijateljstvo.   

Paweł Pawlikowski, eminentni poljski reditelj nakon što je snimio više nagrađivanih dokumentarnih filmova usredotočio se na igrane, a oba su mu prva filma („Posljednje utočište“ i „Moje ljeto ljubavi“) osvojila nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). 2015. snimio je film „Ida“, koji je osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Film „Hladni rat“ nagrađen je za najbolju režiju u Cannesu 2018. i nominiran je za tri Oscara.

Gotovo svi igrani filmovi švedskog reditelja Rubena Östlunda, počevši od njegovog drugog igranog filma „Nesvjesno“ iz 2008., premijerno su prikazani u Cannesu. Treći mu dugometražni film „Igra“ 2011. osvaja najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu Nordic Prize, a njegov je četvrti dugometražni film „Turist“ nakon osvajanja nagrade žirija u Cannesu, nominiran za Zlatni globus te je ušao u uži izbor za Oscara. Östlund se vratio u Cannes i sa svojim petim dugometražnim filmom „Kvadrat“ (2017.) koji je izabran u službenoj konkurenciji i osvojio Zlatnu palmu, a nominiran je za Zlatni globus i Oscara. Njegov šesti igrani film „Trokut tuge“ osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 2022. Film je na dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio četiri glavne nagrade, a nominiran je i za tri Oscara.

Michel Franco nagrađivani je meksički filmski reditelj, čiji filmovi redovito pohode najveće svjetske filmske festivale pa je tako njegov film „Zalazak sunca“ premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2021., a film „Novi poredak“ 2020. na istom festivalu osvaja Veliku nagradu žirija. Njegov film „Nakon Lucije“ osvaja nagradu Un Certain Regard na Cannes Film Festivalu 2012, a filmom „Majka i kći“ osvaja posebnu nagrada žirija, u sekciji Un Certain Regard, 2017. Njegov najnoviji dugometražni film, „Sjećanje“, s  Jesicom Chastain u glavnoj ulozi premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2023. godine.

Juho Kuosmanen finski je filmski, kazališni i operni reditelj i pisac. Za debitantski igrani film „Najsretniji dan u životu Olija Makija“ premijerno prikazan u Cannesu 2016., osvojio je glavnu nagradu u selekciji Un Certain Regard. I njegov drugi dugometražni igrani film „Kupe br. 6“ premijerno je prikazan u Cannesu, 2021. i to u glavnom natjecateljskom programu, a Grand Prix žirija podijelio je s filmom „Heroj“ reditelja Asghara Farhadija. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat.

Potpuna lista predavača objavit će se sredinom ovog mjeseca. 

Glavni program Slano Film Days za reditelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partner hotela, Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok gledatelje ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days. 

Partner Slano Film Days je najprestižniji filmski festival u Jugoistočnoj Europi - Sarajevo Film Festival, koji će u okviru Slano Film Days organizirati CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ove radionice započele su prije desetak godina u Slanom gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unaprjeđuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u augustu na CineLink Co-production Marketu Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. - 22. juna 2024.

Susret regionalnih filmskih umjetnika i najvećih imena svjetske kinematografije u Slanom, u okviru Slano Film Days 2024, ima za cilj nadahnuti sve sudionike za nove filmske projekte, kroz razmjenu ideja i iskustava o kreativnom procesu stvaranja filmova.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici  www.slanofilmdays.hr  te putem društvenih mreža.

 
Završeno prvo izdanje Slano Film Days
Otvoren poziv za prijavu za „Sajam istinitih priča“ 30. Sarajevo Film Festivala
Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala