Navigacija

Objave

U Sarajevu počinje snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight 2019

Filmove producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz svijeta i pet autora iz regije zajedno će raditi na pet kratkih 10-minutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvorit će ovogodišnji program Cannes Directors' Fortnight (Quinzaine des réalisateurs) u Cannesu.

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su “Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); “Red stain”, autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “The sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švicarska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Rad na ovim filmovima okupit će međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight.

U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore i Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo u realizaciji projekta Southeast Europe Factory, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

Deset autora će također imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Cannes Film Festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.






Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program