Navigacija

Objave

Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2018.

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, koji će se održati u okviru 24. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Rok za prijavu projekata je 15. maj 2018. godine

Apply here
 

Program Talents Sarajevo 2018, koji će se održati u periodu od 11. do 16. augusta ove godine, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, direktore fotografije i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska) i Južnog Kavkaza (Armenija, Azerbejdžan i Gruzija)

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je u proteklih jedanaest godina izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. Dvanaesto izdanje programa nudi bogat izbor master časova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.


Sloboda haosa

Kao filmski autori i umjetnici, dakle ljudi čija je prevashodna uloga da pričaju priče, imamo zadatak da uvedemo red u haos - da ispletemo naracije koje nam pomažu da shvatimo svijet oko sebe, da preduzmemo vodstvo i osiguramo da se naš glas čuje. Po prirodi stvari, sami odlučujemo na koji ćemo način ispuniti taj plemeniti zadatak. Naravno, već postoje dobro isprobani modeli koje su izgradili naši prethodnici, ali stečena znanja se uvijek preispituju i dovode u sumnju, a remećenje reda i stvaranje haosa može izroditi drugačiju, novu i savršenu sintezu.

Ovih se dana čini da živimo u vremenu prevrata - u svijetu u kojem su nasilje, prevara i pohlepa izvitoperili utvrđene modele solidarnosti, empatije i međusobnog razumijevanja. Ali postoji nada: istrošene i irelevantne strukture se preispituju, a na ruševinama starih modela izrastaju novi. Skandali i neprihvatljiva ponašanja u našoj industriji su doveli do nastanka međunarodnog pokreta koji je prekinuo tišinu i omogućio da se čuju glasovi onih koji su previše dugo bili prisiljeni na šutnju.

Još uvijek neafirmisani, ambiciozni filmski autori moraju istrajati u potrazi za novim pristupima pričanju priča. Da li se postojeći modeli kreativnog izražavanja moraju prilagoditi konstantno mijenjajućoj tehnologiji? Da li je moguće pronaći bolji način rada u vrijeme kada je sve manje izvora novca, a sve više onih koji traže finansijsku podršku? Ukusi gledatelja se stalno mijenjaju, šta možemo uraditi kako bi utažili glad naše publike? Snimanje i gledanje filmova je društveno iskustvo zavisno od saradnje. Koje nove teritorije možemo istražiti kako bi smo pronašli nove modele prekogranične saradnje, razmjene znanja i iskustava?

Za više informacija i prijavni obrazac kliknite ovdje.

 

KONTAKT

Talents Administration,
talents_sarajevo@sff.ba

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021