Navigacija

Objave

Bosna i Hercegovina potpisala novi koprodukcijski sporazum s Francuskom

Četvrtog dana Sarajevo Film Festivala, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, potpisali su koprodukcijski sporazum kojim je osuvremenjen pravni okvir za koprodukcije između dviju zemalja.

"Francuski sistem podrške kinematografiji primjer je mnogim drugim zemljama. Francuska i Bosna i Hercegovina imaju slično viđenje značaja kinematografije za kulturni i privredni razvoj zemlje te teže uspostavi sličnog sistema uvažavajući nadležnosti u ovoj oblasti," izjavio je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nakon potpisivanja. Novi koprodukcijski sporazum između Francuske i Bosne i Hercegovine zamijenit će postojeći iz 1975, potpisan između Francuske i Jugoslavije. "Naša zajednička namjera je da se na osnovu ovog sporazuma aktualizira pravni okvir za kinematografsku saradnju uz uvažavanje važećih pravila kinematografske industrije u Francuskoj i BiH. Potpisivanje ovog sporazuma će olakšati dobijanje koprodukcijskog statusa i omogućiti bolji ulaz na tržište naših filmova u Francusku i francuskih filmova u BiH," izjavio je Osmanović.
 
Prema novom koprodukcijskom sporazumu, bit će ublažena pravila o minimalnom učešću u koprodukciji. U starom je sporazumu minimalni udio bio 30%, dok će u novom biti smanjen na 10%. Također, film rađen u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Francuske bit će smatran nacionalnim filmom i u Francuskoj i u BiH, te će na taj način imati pristup dodatnim mogućnostima financiranja, inače rezerviranima za nacionalne filmove.
 
Guillaume Rousson, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, dodao je da će ovaj ugovor pomoći ukupnoj kulturnoj suradnji i stvaranju veza između ovih dviju zemalja. "Francuska je od samog početka učestvovala u stvaranju i razvoju mnogih uspješnih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, a ja želim da se to nastavi i razvija u budućnosti. U tom kontekstu, sretan sam da ovaj sporazum u koprodukciji predstavlja novu etapu u našoj saradnji."
 
"Posebno nam je drago da smo ovaj izuzetno važan sporazum potpisali u okviru SFF-a i na ovaj način dali dodatni doprinos promociji i afirmaciji filmskog sektora i Sarajeva kao grada filma," izjavo je Osmanović. Neposredno prije potpisivanja koprodukcijskog ugovora, u sklopu programa CineLink Talks, Osmanović otvorio je panel-prezentaciju na kojoj je Andrew Barnes, pridruženi direktor konzultantske tvrtke Olsberg SPI, prezentirao utjecaj koji Sarajevo Film Festival ima na ekonomiju, turizam te ekonomski i kulturni život Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Khaldun Sinno iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, i Emmanuel Mouriez, direktor Francuskog instituta u BiH, također su učestvovali na panelu. Moderator panela Jovan Marjanović iz Direkcije SFF-a, zaključio je diskusiju naglasivši vrijednosti koju rezultati studije imaju za široki spektar učesnika iz javnog i privatnog sektora, posebice kada je riječ o donošenju odluka na temelju jasnih činjenica. "Nastavit ćemo prikupljati podatke i procjenjivati naš rad na redovitoj bazi."
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije