Navigacija

Objave

Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentovane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film NEVINOST BEZ ZAŠTITE Dušana Makavejeva. Na ovaj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.
 
Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero. Dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT u svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom. U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić. Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog talasa, poznat po ostvarenjima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA i SIERANEVADA. Béla Tarr kultni je mađarski filmmejker čije će sedmoipolsatno remek-djelo SÁTÁNTANGÓ u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma: SNIJEG, DJECA i NE OSTAVLJAJ ME.
 
To su samo neki od brojnih gostiju i gošći 13. izdanja Talentsa Sarajevo. Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian El Fani, Tunižanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi PLAVA JE NAJTOPLIJA BOJA, TIMBUKTU i TO MORA BITI RAJ, novi film Elie Suleimana koji će biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg Open Air programa. Glumce i glumice mentorisat će Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima SIN Ines Tanović i ŠAVOVI Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Glumačka radionica ugostit će i režisera Pawela Pawlikowskog, čiji će filmovi biti prikazani u ovogodišnjem izdanju programa „Posvećeno“, te glumca Uliksa Fehmiua, dobitnika Srca Sarajeva za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu USTANIČKA ULICA, koji je ostvario i ulogu u filmu SIN. Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu SIN, bit će mentor mladim montažerima.
 
Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program Talents Sarajevo će ugostiti 64-oro perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Talents Sarajevo će svojim učesnicima i učesnicama i ove godine ponudit bogat program koji se sastoji od master-classova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija. Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitch i Script Station), ovogodišnje izdanje Talentsa Sarajevo pružit će bezrezervnu podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu.
 
Program Talents Sarajevo pokrenut je prije trinaest godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih godina program se konstantno razvijao, postepeno dobijajući status najvažnijeg mjesta za susret perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.
Od talenata do takmičara: panel sa mladim rediteljicama na 26. Sarajevo Film Festivalu
Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju