Navigacija

Objave

„Riba zvana Wanda / A Fish Called Wanda“ – Open Air

Legendarni britanski komičar, glumac, scenarista i producent John Cleese pojavit će se pred publikom 23. Sarajevo Film Festivala 16. augusta 2017. kako bi primio Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Tim povodom publika će biti počašćena i kultnom američko-britanskom akcionom komedijom Riba zvana Wanda, kojoj je Cleese dao svojevrstan pečat, baš kao i brojnim drugim komedijama, koje bi bez njega jednostavno bile nezamislive.

Riba zvana Wanda / A Fish Called Wanda 

Velika Britanija, SAD, 1988., 108 min

Režija: Charles Crichton

Uloge: John Cleese, Kevin Kline, Jamie Lee Curtis, Michael Palin, Maria Aitken, Tom Georgeson, Patricia Hayes

Kad se spoje četiri lukava kradljivca dragulja, tri jokširska terijera, par čvrstih grudi i jedan tipični britanski advokat, dobije se mješavina koja osigurava „neprekidan slijed beskrajno smiješnih obrata i nevjerovatnih glumačkih izvedbi“. U ovoj nevjerovatno smiješnoj filmskoj farsi, žena po imenu Wanda, u nastojanju da se dočepa dragulja, mora prevariti plaćenog ubicu koji voli životinje, smotanog advokata i svoga momka koji obožava citirati Nietzschea.

BIOGRAFIJA JOHN CLEESE

Britanski glumac, scenarista, producent i komičar John Cleese, rođen 27. oktobra 1939., je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama LETEĆI CIRKUS MONTYA PYTHONA i FAWLTY TOWERS, te dugometražnim filmovima MONTY PYTHON I SVETI GRAL, BRIANOV ŽIVOT PO MONTY PYTHONU i RIBA ZVANA WANDA. Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD. Osim toga, Cleese je zajedno sa psihijatrom Dr. Robinom Skynnerom napisao dvije knjige -- “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život”, koje su postale bestseleri, a u kojima su se dotakli psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu. Cleese je i gostujući profesor na Univerzitetu Cornell.

Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica
Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival