Navigacija

Objave

Film o meksičkoj pjevačkoj legendi za početak Summer Screena

Poseban spoj dobrih filmova, muzike i ugodne atmosfere pod otvorenim nebom, 23. Sarajevo Film Festival nudi u programu Summer Screen, koji će započeti večeras projekcijom filma CHAVELA, o neponovljivoj, kontroverznoj meksičkoj pjevačkoj legendi.

Pjevačica Chavela Vargas stekla je slavu u Meksiku, a zatim postala poznata i širom svijeta, prvenstveno zahvaljujući vlastitoj interpretaciji tradicionalnih meksičkih pjesama – rancherasa. Ove pjesme mahom su komponovali muškarci, a većinom govore o neostvarenoj ljubavi, umoru od života, te o usamljenosti. Chavela ih je izvodila svojim specifičnim, istovremeno grubim i ranjivim glasom, i uz jedinstven osjećaj za ritam. Muški izgled i crveni pončo doprinosili su njenoj jedinstvenosti. U Acapulcu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio omiljena destinacija bogatih i slavnih ličnosti iz svijeta politike i kulture, Chavela se susretala sa mnogim zvijezdama, a svojim šarmom i iznimnom ljepotom privlačila je pažnju poznatih, poput Fride Kahlo i Ave Gardner. Nakon trinaestogodišnje pauze, uzrokovane ovisnošću o alkoholu, Chavela se devedesetih godina prošlog vijeka spektakularno vraća pod svjetla reflektora kao muza umjetnika i reditelja, pa i Pedra Almodóvara. Služeći se Chavelinim neobjavljenim materijalima, kao i intervjuima s njom i njenim savremenicima, kolegama i partnericama, ovaj film ocrtava topao portret harizmatične i jedinstvene umjetnice koja je tokom cijeloga života, okončanog 2012. u 93. godini, otvoreno pokazivala vlastitu homoseksualnost.

Projekcija filma CHAVELA je u 21 sat.

Režija: Catherine Gund, Daresha Kyi

Uloge: Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé, Alicia Elena Pérez Duarte y Noroña, Liliana Felipe, Patria Jiménez Flores, Laura García-Lorca, Martirio Gira, Mariana Gyalui, José Alfredo Jiménez Jr., Eugenia León, Tania Libertad, Diana Ortega, Tlany Ortega, Jesusa Rodríguez, Marcela Rodríguez, Betty-Carol Sellen

BIOGRAFIJA REDITELJA

Catherine Gund rođena je 1965. godine u Geelongu, Australija. Studirala je na Univerzitetu Brown gdje je stekla dvije diplome, jednu iz umjetnosti/semiotike i drugu na ženskim studijima. U svojim medijskim radovima fokusira se na strateške i održive društvene promjene, umjetnost i kulturu, HIV/AIDS i reproduktivno zdravlje, te ekologiju. Osnivačica je i direktorica produkcijske kuće Aubin Pictures. Njen film BORN TO FLY nominovan je za nagradu Emmy 2016. godine.

Daresha Kyi rođena je 1962. godine u Los Angelesu, SAD. Studirala je na Tisch školi za umjetnost Univerziteta u New Yorku, a već više od 25 godina radi kao filmska producentica i rediteljica. Kyi je dio kreativnog tima produkcijske kuće Aubin Pictures.

FILMOGRAFIJA

Catherine Gund:

2017 – DISPATCHES FROM CLEVELAND (dokumentarni film)

2017 – CHAVELA (dokumentarni film)

2014 – BORN TO FLY: ELIZABETH STREB VS. GRAVITY (dokumentarni film)

2009 – WHAT'S ON YOUR PLATE? (dokumentarni film)

2004 – MAKING GRACE (dokumentarni film)

1998 – HALLELUJAH! RON ATHEY: A STORY OF DELIVERANCE (dokumentarni film)

Daresha Kyi:

2017 – CHAVELA (dokumentarni film)

1991 – LAND WHERE MY FATHERS DIED (kratki film)

1988 – THE THINNEST LINE (kratki film)

Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.
Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...
Film o meksičkoj pjevačkoj legendi za početak Summer Screena