Navigacija

Objave

Više od 5000 ljudi gledalo program “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala, program traje još danas

Od 24. aprila kada je program počeo, posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala gledalo je više od 5000 osoba. Program sa 10 filmova koji je publici dostupan besplatno u cijeloj regiji, možete gledati još danas.

Program se može gledati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji online putem na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/suocavanje-s-prosloscu-dealing-with-the-past/.

Broj besplatnih kodova za gledanje filma je ograničen!

Za film “Quo Vadis, Aida?” (2020.) Jasmile Žbanić, nominiran za Oscara® u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma kao kandidat Bosne i Hercegovine, više nema besplatnih kodova, ali film je još uvijek dostupan publici u regiji na redovnom programu OnDemand platforme kina Meeting Point: ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U programu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” su i filmovi “Saulov sin” (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji je za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta između ostalog osvojio i Oscara® za najbolji strani film; rediteljski prvijenac Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata; film “Obojena ptica” (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovan na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog, koji opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka; “Chris the Swiss” (2018.) Anje Kofmel, koji gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima. 

Film “Srbenka” (2018.) Nebojše Slijepčevića kroz rad na predstavi koju postavlja Oliver Frljić, govori o ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec 1991. godine u Zagrebu. Među brojnim nagradama, film je osvojio i “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2018. godine. “Teret” (2018.) Ognjena Glavonića govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije (1999.) s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom. “Muškarci ne plaču” (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću. “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” (2013.) Marte Popivode bavi se izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu. Uz filmove, dostupni su i razgovori s autorima filmova.

U programu su održana i dva panela, koji su dostupni na Facebook stranici Sarajevo Film Festivala, na teme “Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promjene” i “Odgovornost: Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?”.

Osim online putem, publika u Sarajevu filmove može gledati i u kinu Meeting Point: danas (četvrtak, 29. april) u 17.30 sati na programu je “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, a sutra (petak, 30. april) u 17.30 sati na programu je “Teret” Ognjena Glavonića. Ulaz je besplatan na sve projekcije.

Pedeset mladih s područja Zapadnog Balkana učestvovalo je u paralelnom programu koji podstiče pomirenje te veće razumijevanje među mladima "In Youth Eyes", koji je organizovan u saradnji sa Regional Youth Cooperation Office, Forum ZFD i programom Pro.budućnosti.

Program Suočavanje s prošlošću je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

 

Počela je Early Bird registracija za akreditacije 28. Sarajevo Film Festivala
"Zeleni ključ" uručen Sarajevo Film Festivalu
Glazbeno filmski spektakl "Birdman" uz Antonija Sancheza i "Spaliti nakon čitanja" za kraj ovogodišnjeg Ponta Lopud Festivala
Za kraj Ponta Lopud festivala – poziv na 28. Sarajevo Film Festival
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 28. Sarajevo Film Festivala