Navigacija

Objave

Program Proljetnog izdanja Sarajevo Film Festivala

Od 9. do 17. aprila publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Od 9. do 17. aprila publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, prikazat će filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.

Devetodnevni festival koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije bit će održan online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i ujedno predstvlja proljetna izdanja svakog od festivala: Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala.

U programu festivala su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika. 

To su filmovi “Smrt filma, a i mog oca” (režija: Dani Rosenberg), hibridna kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati posljednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vrijeme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. Film je bio u službenoj selekciji festivala u Cannesu. U programu je i “Novi poredak”, novi igrani film meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji, gdje je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami, Franco tematizira pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Philippa Yuryeva “Mladi kitolovac” premijerno je prikazan i nagrađen prošle godine na festivalu u Veneciji, a govori o tinejdžeru koji živi u izoliranom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i dijeli Rusiju od Amerike. Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi “Sluge režima” (Ivan Ostrochovský) o epizodi iz života mladih vjerskih službenika rastrzanih između Katoličke crkve i vladajućeg Komunističkog režima 1980-ih u Čehoslovačkoj, te debitantski igrani film Jeanette Nordahl “Krvne veze”. Dokumentarni film “Jedna od nas” Đure Gavrana, koji je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. 

U programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika, koji se prikazuju sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Cannesu.

Uz film, publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekim od autora filmova u programu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiri festivala iz regije. Njihova suradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikosti.

Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17.4.2021. na ondemand.kinomeetingpoint.ba!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program  MEDIA Kreativna Evropa.


Cijene 

Cijena koda za film je 8 BAM / 4 EUR.

Cijena za paket filmova je 50 BAM / 25 EUR.


Kako gledati filmove na ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bit ćete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program