Navigacija

Objave

Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...

Summer Screen program 24. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi.

Svi posjetitelji kina Sarajevsko Summer Screen, u posebnom ambijentu sa ležaljkama, imati će priliku pogledati izbor od šest filmova o nekim od najvećih umjetnika današnjice. U potpuno novom svjetlu otkrivaju se Grace Jones, Whitney Houston, M.I.A., dobitnik Grammyja Chilly Gonzales...

 

U filmu ČOVJEK KOJI JE UKRAO BANKSYJA / THE MAN WHO STOLE BANKSY (Italija, 2018, režija: Marco Proserpio) pojavljuje se Iggy Pop: film je priča o crnom tržištu umjetnina i stavovima Palestinaca o uličnoj umjetnosti i Banksyju koji je 2007. otišao u Palestinu da oslika zid. 

 

Čuvena Grace Jones je veća od života, divlja, zastrašujuća, androgina. U filmu GRACE JONES: CRVENO SVJETLO I HLJEB / GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI u režiji Sophie Fiennes upoznajemo je kao ljubavnicu, kćerku, majku, sestru, pa čak i baku. 

 

Film MATANGI / MAYA / M.I.A. Stevea Loveridgea, dobitnik specijalne nagrade žirija Sundance Film Festivala, prati život pjevačice i pop-ikone poznate pod umjetničkim imenom M.I.A. Rođena u Šri Lanki kao kćerka jednog od osnivača Tamilskih tigrova, Mathangi „Maya“ Aruplpragasam počela je praviti muziku u Londonu i razvila jedinstven estetski identitet inspirisan uličnom umjetnošću.

 

WHITNEY oskarovca Kevina Macdonalda je intiman, beskompromisan dokumentarac o Whitney Houston i njenoj porodici. Koristeći nikada ranije viđeni arhivski video materijal, ekskluzivne muzičke demo snimke, rijetke snimke njenih nastupa, audio arhivu i originalne intervjue s njoj bliskim osobama, film zadire iza tabloidnih novinskih naslova i baca novo svjetlo na nevjerovatan tok života žene zvane Glas. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu.

 

LJETO / THE SUMMER u režiji Kirilla Serebrennikova vodi gledaoce u Lenjingrad, u ljeto ranih 1980-ih, gdje pripadnici podzemne rock-scene uživaju u ilegalno nabavljenim pločama Loua Reeda i Davida Bowieja predskazujući perestrojku. 

 

Film ZAVEŽI I SVIRAJ KLAVIR / SHUT UP AND PLAY THE PIANO (režija Philipp Jedicke) donosi priču Chillyja Gonzalesa, Grammyjem nagrađenog kompozitora, virtuoza na klaviru i zabavljača koji u svojim djelima miješa rap, elektronsku muziku i klavirske solo dionice. Ovaj dokumentarac ga prati od berlinske underground muzičke scene 1990-ih do najpoznatijih svjetskih filharmonijskih dvorana.

Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.
Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...
Film o meksičkoj pjevačkoj legendi za početak Summer Screena