Navigacija

Objave

Ovacije publike i odlične kritike u Cannesu nakon premijere filma “Drvo divlje kruške“ Nuri Bilge Ceylana

U okviru Takmičarskog programa 71. Cannes Film Festivala u petak uveče je prikazan film DRVO DIVLJE KRUŠKE (AHLAT AGACI) turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana, u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

FOTO GALERIJA

Nakon višeminutnih ovacija na premijeri u Cannesu, uslijedile su i odlične kritike vodećih svjetskih magazina, uključujući i The Guardian koji je film ocijenio sa 5 zvjezdica.

Bh. koproducent filma DRVO DIVLJE KRUŠKE je producentska kuća 2006., producent je Mirsad Purivatra, umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Produkciju filma potpisuje turska kuća Zeynofilm, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Memento Films (Francuska), RFF International (Bugarska), Sisters and Brother Mitevski (Makedonija), Detailfilm GmbH (Njemačka),  Film i Väst i TH Chimney Pot Sverige (Švedska).

Za film DRVO DIVLJE KRUŠKE, uz Nuri Bilge Ceylana, scenarij potpisuju Akin Aksu i Ebru Ceylan. Uloge u filmu su ostvarili: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Erguclu, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akin Aksu, Öner Erkan, Ahmet Rifat Sungar, Kubilay Tuncer, Kadir Çermik, Özay Fecht, Ercüment Balakoğlu i Asena Keskinci.

Ovo je drugi filmski projekat u kojem Mirsad Purivatra sarađuje sa izvanrednim turskim rediteljem Nuri Bilge Ceylanom. Podsjećamo, 2011. Purivatra je bio koproducent Ceylanovog filma BILO JEDNOM U ANADOLIJI koji je osvojio Grand Prix Cannes Film Festivala.

Za producentsku kuću 2006. DRVO DIVLJE KRUŠKE je četvrta koprodukcija prikazana u zvaničnom programu Cannes Film Festivala.

Pored filmova Nuri Bilge Ceylana, godine 2016. u zvanični program Cannesa uvršten je film SIERANEVADA eminentnog rumunskog reditelja Cristija Puiua, a 2014. specijalnu projekciju u okviru glavnog programa na istom festivalu imao je i omnibus 13 evropskih reditelja MOSTOVI SARAJEVA.

Prvi film u čiju produkciju je bila uključena producentska kuća 2006. bio je CIRKUS COLUMBIA Danisa Tanovića.

Dobitnici oficijelnih nagrada 71. Cannes Film Festivala biće proglašeni večeras na svečanoj ceremoniji.


30. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 54 filma
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival