Navigacija

Objave

Ovacije publike i odlične kritike u Cannesu nakon premijere filma “Drvo divlje kruške“ Nuri Bilge Ceylana

U okviru Takmičarskog programa 71. Cannes Film Festivala u petak uveče je prikazan film DRVO DIVLJE KRUŠKE (AHLAT AGACI) turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana, u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

FOTO GALERIJA

Nakon višeminutnih ovacija na premijeri u Cannesu, uslijedile su i odlične kritike vodećih svjetskih magazina, uključujući i The Guardian koji je film ocijenio sa 5 zvjezdica.

Bh. koproducent filma DRVO DIVLJE KRUŠKE je producentska kuća 2006., producent je Mirsad Purivatra, umjetnički konsultant na filmu je Izeta Građević, a asistent dizajnera zvuka i kompozitor dijela muzike u filmu je Mirza Tahirović. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Produkciju filma potpisuje turska kuća Zeynofilm, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Memento Films (Francuska), RFF International (Bugarska), Sisters and Brother Mitevski (Makedonija), Detailfilm GmbH (Njemačka),  Film i Väst i TH Chimney Pot Sverige (Švedska).

Za film DRVO DIVLJE KRUŠKE, uz Nuri Bilge Ceylana, scenarij potpisuju Akin Aksu i Ebru Ceylan. Uloge u filmu su ostvarili: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Erguclu, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akin Aksu, Öner Erkan, Ahmet Rifat Sungar, Kubilay Tuncer, Kadir Çermik, Özay Fecht, Ercüment Balakoğlu i Asena Keskinci.

Ovo je drugi filmski projekat u kojem Mirsad Purivatra sarađuje sa izvanrednim turskim rediteljem Nuri Bilge Ceylanom. Podsjećamo, 2011. Purivatra je bio koproducent Ceylanovog filma BILO JEDNOM U ANADOLIJI koji je osvojio Grand Prix Cannes Film Festivala.

Za producentsku kuću 2006. DRVO DIVLJE KRUŠKE je četvrta koprodukcija prikazana u zvaničnom programu Cannes Film Festivala.

Pored filmova Nuri Bilge Ceylana, godine 2016. u zvanični program Cannesa uvršten je film SIERANEVADA eminentnog rumunskog reditelja Cristija Puiua, a 2014. specijalnu projekciju u okviru glavnog programa na istom festivalu imao je i omnibus 13 evropskih reditelja MOSTOVI SARAJEVA.

Prvi film u čiju produkciju je bila uključena producentska kuća 2006. bio je CIRKUS COLUMBIA Danisa Tanovića.

Dobitnici oficijelnih nagrada 71. Cannes Film Festivala biće proglašeni večeras na svečanoj ceremoniji.


CineArchive: Uskoro besplatno online dostupan i film Vlatka Filipovića “Kruh naš svagdanji daj nam danas”
Besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: “Sarajevo 1920”
Arhivski filmovi na online platformi kina Meeting Point: Spašena memorija filmskog grada
Crtež Bianke Jogunčić iz Sarajeva putuje na BIKY festival u Busanu u Južnoj Koreji, hvala svima koji su crtali!
Dodijeljena nagrada “Sajma istinitih priča” Sarajevo Film Festivala