Navigacija

Objave

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.

Sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo održat će se u okviru 29. Sarajevo Film Festivala, a poziv za prijave je otvoren do 3. maja.

Prijavi se ovdje

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmske stvaraoce i kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod naslovom "Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES". 
 
Talents Sarajevo će se održati od 12. do 18. augusta, u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Na poziv se mogu prijaviti perspektivni režiseri, producenti, glumci, scenaristi, direktori fotografije, montažeri i filmski kritičari iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine. 
 
Ovogodišnje izdanje Talents Sarajeva namjerava istražiti kako različiti tipovi "NE" dominiraju filmskom industrijom, ali i upozoriti na efekte suprotnog odgovora koji često ostaje u njihovoj sjeni. Pravljenje filmova je kreativni proces koji uključuje mnogo ljudi i stvara isprepletene mreže moći, te zahtijeva saradnju. U tim uslovima, “NE” i “DA” mogu izgledati kao nespojive pozicije, a filmaši se mogu osjećati zaglavljenima između njih. Umjesto da još jednom ponovi taj paralizirajući stav, Talents Sarajevo predlaže da u ova dva odgovora vidimo dvije strane istog procesa: prihvatiti ili odobriti nešto znači efektivno reći "NE" nečemu drugome, i obrnuto. Stoga Talents Sarajevo poziva filmaše da podijele svoje priče o tome kako su govorili i "NE" i "DA" u njihovim složenim odnosima, te da čuju od svojih iskusnijih kolega kako se bore s istim problemom.
 
Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim sedamnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor predavanja, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.
 
Rok za prijave je 3. maj.
 
Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite OVDJE.
 
29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023.
 
KONTAKT:
Talents Administration 
talents_sarajevo@sff.ba
 
* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. 
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021