Navigacija

Objave

Dva CineLink projekta odabrana u ovogodišnji L'Atelier Cannes Film Festivala

Projekti TABIJA bh. reditelja Igora Drljače i DOGS Bogdana Mirice iz Rumunije biće predstavljeni potencijalnim partnerima i finansijerima na predstojećem Cannes Film Festivalu.

Cannes Film Festival objavio je u ponedjeljak projekte koji su uvršteni u ovogodišnji L'Atelier Cinéfondationa, odakle stižu odlične vijesti: među odabranim našla su se čak dva projekta razvijana u okviru koprodukcijskog marketa CineLink - TABIJA bh. reditelja Igora Drljače i DOGS Bogdana Mirice iz Rumunije. 

TABIJA Igora Drljače projekat je bh. producentske kuće SCCA/pro.ba čiji producent je Adis Đapo, a koji je razvijan u okviru koprodukcijskog marketa CineLink te koji je na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Exelence nagradom. Podsjećamo, krajem januara u okviru koprodukcijskog marketa CineMart Rotterdam Film Festivala, projektu TABIJA dodijeljena je i prestižna Eurimages nagrada za razvoj najzanimljivije buduće evropske koprodukcije.

Rumunski projekat DOGS, Bogdana Mirice također je razvijan i predstavljen u okviru prošlogodišnjeg koprodukcijskog marketa CineLink, a na 19. Sarajevo Film Festivalu nagrađen je Arte International nagradom.

Svake godine L'Atelier bira u prosjeku petnaest dugometražnih igranih projekata iz cijeloga svijeta. Reditelji i producenti odabranih projekata imaju priliku tokom Cannes Film Festivala ostvariti kontakte sa stotinama potencijalnih finansijera i partnera što maksimalno uvećava njihove šanse da realizuju svoje filmske projekte. Za odabir projekta ključan je njegov kvalitet, ali i raniji radovi autora. 

Od 2005. godine, kada je pokrenut, L'Atelier je odabrao 141 projekat od kojih je realizovano čak 85, a 44 projekta nalaze se u fazi predprodukcije. 

Kompletnu listu projekata uvrštenih u ovogodišnju selekciju L'Atelier možete pronaći ovdje.

Ovo je i dobra prilika za podsjetnik da je ovogodišnji konkurs za prijavu projekata na CineLink otvoren do 24. marta, a više detalja možete pronaći ovdje.

 

 

 

SARAJEVO FILM FESTIVAL OBJAVLJUJE PRVI JAVNI POZIV ZA ISTRAŽIVANJE PRIČA PREDSTAVLJENIH U OKVIRU „SAJMA ISTINITIH PRIČA“
CineLink objavio selekciju projekata za Work in Progress 2018.
Odabrani projekti CineLink koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala
Olsberg SPI će proučavati utjecaj Sarajevo Film Festivala
Dramske serije, finansiranje i virtuelna realnost u fokusu CineLink Talks programa