Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival lansira nove industrijske incijative

U okviru svog 5. izdanja, Regionalni forum Sarajevo Film Festivala se vraća u novom obliku, nudeći veće mogućnosti za upoznavanje i redizjanirani program – sve u cilju poboljšanja poslovanja i razmjene znanja.

U Sarajevu od 21. do 24. avgusta, Regionalni forum je glavna godišnja festivalska konferencija o trenutnim problemima filmske industrije Jugoistočne Evrope. Forum okuplja preko 100 glavnih profesionalaca iz 15 država iz regije, kako iz privatnog, tako i iz državnog sektora, koji će raspravljati o gorućim temama industrije, zagovarati i oblikovati javnu politiku i povezati se jedni sa drugima.

Ovogodišnji program Foruma je redizajniran i predstavit će se u toku tri dana od kojih je svaki posvećen jednoj glavnoj temi. Moderirane od strane Marka Pavlovića, dopisnik za biznis na Al Jazeeri Balkans, sesije će predstaviti vodeće međunarodne eksperte, koji će govoriti na slijedeće teme:

22. avgust: Finansiranje filma: racionalizacija javnog finansiranja za koprodukciju u bivšoj Jugoslaviji
Koje lekcije možemo naučiti iz prošle decenije u koprodukciji, i kako kooperacija može napredovati u narednim godinama?
 
23. avgust: Kulturna politika: kako povećati uticaj kreativnih industrija na lokalna društva i ekonomije?
Kulturni događaji velikog obima su pokretačka snaga u ekonomiji kreativnih industrija. Ova sesija će ponuditi okvir za istraživanje spone između privatnog i javnog sektora, te kako kreativne industrije mogu biti iskorištene kao alat ekonomskog oporavka.

24. avgust: Poslovni modeli: filmska industrija između novih zakona i nove tehnologije
Privlačnost digitalne tehnologije je u potpunosti narušila postojeće poslovne modele u industrijama za kreiranje sadržaja. Kako se boriti protiv piraterije, te u isto vrijeme uključiti nove igrače u lanac vrijednosti filma?

Kao dodatni sadržaj, te da bi se poboljšale prilike za povezivanje i biznis za vrijeme Foruma, stvoren je novi prostor – Industry Terrace, koji će nuditi pojedinačne sastanke i moderirane sesije za profesionalce koji rade u područjima filmskih prava, produkcijskih usluga i opreme. Neke od firmi koje su najavile svoje učešće uključuju HBO, HRT, The Post Republic, Film Factory Sarajevo, Al Jazeera Balkans i MAX TV.
 
Program Regionalnog foruma

Raspored za otvorene info sesije Industry Terracea

Screen International, dugogodišnji partner Foruma, će pokriti dane posvećene industriji u posebnoj sekciji Focusa.

Jovan Marjanović, rukovodilac Industry odjela:
-  Veliki i većinom nerealizirani potencijal postoji u regiji kada je u pitanju poslovna strana filma, te je stoga ovo naš način da pomognemo i olakšamo taj razvoj, te da zaista stvorimo prostor gdje će se biznis i umjetnost spojiti.

Tokom svojih 10 godina postojanja, industrijska sekcija Sarajevo Film Festivala je postala bitno središte za filmske profesionalce iz regiona, te je igrala presudnu ulogu u razvoju regionalne koprodukcije. Također je postala glavna destinaciaj za profesionalce iz svih krajeva Evrope koji su u potrazi za talentima i mogućnostima za koprodukciju, kao i za one koji jednostavno žele da steknu detaljno znanje o razvoju ove dinamične regije.

Sa sekcijama CineLink, Regional Forum, Industry Terrace, Sarajevo Talent Campus, Sarajevo grad filma, Rough Cut Boutique and Minimarket, industrijska ponuda Sarajevo Film Festivala uključuje aktivnosti za ljude iz svih sfera biznisa, kao i za filmske autore u svim stadijima svoje karijere.

Regionalni forum se održava uz podršku British Councila, Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Regionalnog vijeća za saradnju, UNESCO-a, Ured za odnose sa javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, APAW-a, Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva kulture Federacije BiH i Vizarta.

 

Na konferenciji održanoj u sklopu Sarajevo Film Festivala usvojena deklaracija o spolnoj jednakosti u evropskoj kinematografiji
Kinoprikazivačka djelatnost i filmske koprodukcije u svijetu bez granica su teme o kojima će se diskutovati u okviru Regionalnog foruma Sarajevo Film Festivala
“Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?”
Sarajevo Film Festival i Kreativna Evropa/MEDIA program Evropske komisije razmatraju izazove sa kojima se suočava filmska industrija
Sarajevo Film Festival lansira nove industrijske incijative