Navigacija

Objave

U Narodnom pozorištu prikazan film U PROCVATU

Gruzijski film U PROCVATU, reditelja Nane Ekvtimishvili i Simona Großa, prikazan je večeras u Takmičarskom programu za igrani film.

Radnja filma smještena je u Tbilis, glavni gradu Gruzije, zemlje je upravo stekla nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza. Država se suočava s nasiljem, ratom na obali Crnog mora (u Abhaziji) te fenomenom lične osvete u ime pravde, koja je kao kuga zahvatila društvo.

Nana Ekvtimishvili je studirala dramaturgiju na Filmskoj školi u Potsdam-Babeelsbergu, u Njemačkoj. Nakon što je jedno vrijeme pisala prozu i scenarije, 2011. režirala je kratki film ČEKAJUĆI MAMU. Osnovala je vlastitu produkcijsku kuću Polare Film. Napisala je scenarij, režirala i koproducirala film U PROCVATU 2012. u Gruziji.

Simon Groß je studirao režiju na minhenskoj Filmskoj školi. Nakon što je režirao nekoliko kratkometražnih filmova, 2006. snimio je svoj prvi dugometražni film u ulozi režisera, FATA MORGANA, u Maroku. Osnovao je vlastite produkcijske kuće u Njemačkoj i Gruziji. U PROCVATU je 2012. režirao i producirao u Gruziji.

Neposredno prije projekcije, ekipa filma prošla je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

Takmičarski program – igrani film 2024.
Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA