Navigacija

Objave

Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA pred publikom Ljetnog kina !hej

Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA koji je otvorio 19. izdanje Sarajevo Film Festivala, prikazan je i u Ljetnom kinu !hej, čime je zvanično počeo i ovogodišnji Open Air program.

Riječ je o posljednjem filmu Danisa Tanovića koji je na 63. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu  osvojio nagradu Srebrni medvjed. Istu nagradu osvojio je i glavni glumac u film Nazifu Mujiću. Pored dvije oficijelne nagrade, film je dobio i priznanje Ekumenskog žirija.

Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Nakon projekcije mnogobrojnu publiku pozdravila je ekipa filma predvođena rediteljem Danisom Tanovićem.

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji