Navigacija

Objave

Otvaranje 19. izdanja Sarajevo Film Festivala u znaku bh. kinematografije

19. Sarajevo Film Festival – powered by HT Eronet sa zadovoljstvom objavljuje da će njegov najsvečaniji trenutak, dan samog otvaranja, u potpunosti biti u znaku bosanskohercegovačke kinematografije.

Sarajevo Film Festival  biće otvoren filmom EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, bh. reditelja Danisa Tanovića, uporednim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevu i u Ljetnom kinu !hej.
 
Film će sarajevskoj publici predstaviti reditelj Tanović i brojna ekipa filma koju će predvoditi glavni glumac Nazif Mujić.
 
Također, posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da će Sarajevo Film Festival i ove godine ulogu domaćina na ceremoniji otvaranja dodijeliti  jednom od mladih perspektivnih filmskih umjetnika. U petak 16. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo početak devetodnevne smotre filma u našem gradu najavit će mlada bh. glumica Marija Pikić, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za najbolju glumicu. Podsjećamo, Marija Pikić prestižno priznanje dobila je za ulogu u filmu DJECA bh. rediteljice Aide Begić kojim je i otvoren 18. Sarajevo Film Festival. 
 
Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će ubudućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom ovu ulogu prepušta upravo filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović i Vanesi Glođo, te bh. glumcima Erminu Bravi i Borisu Leru. 
 
Marija Pikić, rođena je 1989. godine u Trebinju. Glumom se počela baviti jos u mlađim danima kada je bila članica dječijih ansamblova i dramskih sekcija. Prvu ulogu na filmu ostvarila je još kao studentica Akademije umjetnosti u Banja Luci, i to u filmu 32. DECEMBAR, reditelja Saše Hajdukovića.  Uslijedila je uloga u filmu NEPRIJATELJ, Dejana Zečevića, a glavna uloga u filmu DJECA Aide Begić za koju je i nagrađena na nekoliko internacionalnih festivala, uvela je mladu glumicu u svijet filma na velika vrata. 
 
Mariju Pikić gledat ćemo i u filmovima koji su trenutno u postprodukciji: SA MAMOM, Faruka Lončarevića, KRIZA SREDNJIH GODINA Elmira Jukića, MIT O SIZIFU, srbijanskog reditelja Filipa Gajića te u filmu koji je u pripremi,  PASQUA crnogorskog reditelja Ivana Marinovića. 
 
Osim Srca Sarajeva za najbolju glumicu, Pikićeva je nagrađena  i Zlatnom mimozom za najbolju glumicu Montenegro Film Festivala, Nagradom za najbolju glumicu na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, Nagradom za najbolju epizodnu ulogu, internacionalnog festivala 13. DADRAS, a film DJECA u kojem je imala glavnu ulogu osvojio je brojna priznaja na svjetskim festivalima. 
 
Već tradicionalno, povodom otvaranja Sarajevo Film Festivala biće održan i svečani prijem na Festivalskom Trgu čiji domaćini su generalni sponzor Sarajevo Film Festivala HT Eronet. Dobrodošlicu na Festival poželjet će brojnim gostima i prijateljima Festivala, filmskim profesionalcima i autorima iz naše regije i svijeta, direktor SFF Mirsad Purivatra i Stipe Prlić, predsjednik Uprave HT Eronet.
 

 

 

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji