Navigacija

Objave

“Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića otvara 19. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival sa zadovoljstvom objavljuje da će svoje 19. izdanje otvoriti filmom EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, bh. reditelja i scenariste Danisa Tanovića. Festival će biti otvoren u petak, 16. augusta paralelnim projekcijama ovog ostvarenja u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu !hej.

"I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja Festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu", rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.
 
Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA svjetsku premijeru je imao u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen sa dva Srebrna medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija. 
 
“Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je da pokaže diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice. Mislim da je potrebno da ova priča bude viđena, ne samo da bi se pokrenule diskusije o našem društvu i svim vrstama otuđenja i diskriminacije koje su u njemu prisutne, nego da se kroz emocionalno shvatanje stanja žrtve dođe do momenta u kojem ćemo sami sebi postaviti pitanje: Kakvi smo to ljudi postali?“, ističe reditelj i scenarista Danis Tanović.
 
 
EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA
film Danisa Tanovića
Bosna i Herecegovina, Francuska, Slovenija, DCP, color, 75min
 
Scenarij i režija: Danis Tanović
Direktor fotografije: Erol Zubčević
Montažer: Timur Makarević
Dizajner zvuka: Samir Fočo
Koproducent: Danijel Hočevar
Producenti: Amra Bakšić Čamo, Čedomir Kolar
Igraju: Senada Alimanović, Nazif Mujić, Sanda Mujić, Šemsa Mujić
 
Sinopsis
Nazif izdržava porodicu skupljajući staro gvožđe, ali jedva sastavlja kraj sa krajem. Svaki dan on skuplja otpadni metal, dok njegova supruga Senada brine o njihovom domu i dvoje djece. Treće dijete je na putu. Nakon dugog radnog dana, Nazif se vraća kući i zatiče Senadu na krevetu i u bolovima. Narednog dana, posuđuje auto kako bi ju odvezao u najbliži dom zdravlja. Senadina dijagnoza je spontani pobačaj - petomjesečni fetus koji nosi je mrtav. Stanje je kritično i Senadi je potrebna hitna operacija u gradskoj bolnici. Senada nema zdravstveno osiguranje i bolnica traži od nje da za tretman plati 980 konvertibilnih maraka - cijelo bogatstvo za skromnog skupljača željeza. Uprkos Nazifovim molbama Senadu ne žele operisati i ona se mora vratiti kući. Narednih deset dana, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da spasi Senadin život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija... Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva. 
 
Biografija reditelja
EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA je peti igrani film Danisa Tanovića. 

Njegov debitantski igrani film NIČIJA ZEMLJA iz 2001. godine dobitnik je više od 40 internacionalnih priznanja što ga čini najnagrađivanijim debitantskim filmom u istoriji. 

Film čija je priča smještena u vrijeme rata u BiH 1993. nagrađen je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film te nagradama za najbolji scenarij Cannes Film Festivala i Evropske filmske akademije.

Tanović je režirao još dva filma koja se bave ratom i njegovim posljedicama. CIRKUS COLUMBIA smješten je u period neposredno prije rata, a TRIJAŽA, sa Colinom Farrellom bavi se post-ratnim traumama.

Tanović je rođen 1969. godine u Zenici, a odrastao je u Sarajevu gdje je studirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon što je Sarajevo palo pod opsadu proveo je dvije godine na prvim linijama odbrane snimajući za armiju. Materijali koje je su Tanović i njegove kolege snimili na ovim opasnim misijama korišteni su za brojne filmove i medijske izvještaje o ratu u Bosni i Hercegovini. Godine 1994. Tanović je u Belgiji nastavio edukaciju na INSAS filmskoj školi i počeo raditi kratke i dokumentarne filmove.

Godine 2005. Tanović je snimio igrani film na francuskom jeziku HELL (L´ENFER) u kojem su uloge ostvarili najznačajniji glumci francuskog filma uključujući i Emmanuelle Beart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet, Jacques Gamblin, Jacques Perrin, Carole Bouquet i Jean Rochefort.
 
Filmografija reditelja
2013 EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA (AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER)
2010 CIRKUS COLUMBIA 
2009 TRIJAŽA (TRIAGE)
2005 L’ENFER (HELL) 
2001 NIČIJA ZEMLJA (NO MAN’S LAND)
 
 
 
 

 

 

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji