Navigacija

Objave

Američka filmska akademija organizirat će radionice za učesnike 7. STC-a

Nakon uspješno započete saradnje Sarajevo Talent Campusa i Američke filmske akademije, tokom trajanja 18. Sarajevo Film Festivala, predstavnici ove prestižne institucije izrazili su želju za produženjem saradnje sa STC-om.

U julu prošle godine, tokom trajanja 6. Sarajevo Talent Campusa, realizovana je video konferencija o temi “The Digital Future is Here: The Changing Reality of Making Motion Pictures". U ovoj diskusiji učestvovali su predstavnici Američke filmske akademije: rediteljica Debra Granik (“Winter’s Bone”), montažerka muzike Suzana Perić (“The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”, “The Silence of the Lambs”), producentica Celine Rattray (“The Kids Are All Right” i “New York, I Love You”), umjetnička direktorica Kristi Zea (“Revolutionary Road” i “The Departed”), montažer Affonso Gonçalves (“Beasts of the Southern Wild” i “Winter’s Bone”) te učesnici 6. Sarajevo Talent Campusa. Moderator diskusije bio je filmski kritičar i saradnik Sarajevo Talent Campusa Nebojša Jovanović.

Namjera Akademije jeste da u okviru narednog 7. Sarajevo Talent Campusa održi seriju predavanja i radionica za mlade talente jugoistočne Evrope. Program saradnje Sarajevo Film Festivala i Američke filmske akademije odvija se u okviru programa "Global Outreach" koji organizira Akademija. Koordinatorica Sarajevo Talent Campusa Asja Makarević susrela se protekle sedmice u Los Angelesu sa predstavnicima Američke filmske akademije sa kojima su precizirani detalji ove značajne saradnje koja podrazumijeva dolazak delegacije eminentnih filmskih radnika, članova Američke filmske akademije u Sarajevo u periodu od 20. do 24. avgusta.

Delegaciju Američke filmske akademije činit će, kako je dogovoreno, po jedan glumac, reditelj, scenarista, kreativni producent te jedan casting agent koji će učestvovati u radu ovogodišnjeg Campusa, što je u skladu sa disciplinama koje obuhvata edukativni program Sarajevo Talent Campsa. Mladi talenti, polaznici 7. Sarajevo Talent Campusa imat će priliku učestvovati u nizu radionica koje će predstavnici i gosti predavači Američke filmske akademije organizirati za njih u Sarajevu.

Planirana je realizacija radionica namjenjenih rediteljima i glumcima, sa gostujućim casting agentom, te case study ili panel diskusija sa ostalim predavačima koji će boraviti u Sarajevu u okviru ove saradnje. Na ovaj način biće značajno obogaćen edukativni program Sarajevo Talent Campusa, a mladi talenti koji će ove godine boraviti u Sarajevu, imat će još jednu priliku više da prošire svoje znanje i usavrše vještine učeći od vrhunskih predstavnika struke. Koordinatorica Sarajevo Talent Campusa, tokom posjete Američkoj filmskoj akademiji prisustvovala je i panel diskusiji "Oscar Celebrates: Foreign Language Films", koju je organizirala Akademija.

Učesnici u ovoj diskusiji bili su reditelji filmova nominiranih za nagradu Oscar za najbolji strani film u 2012, te reditelj Ang Lee koji je za ovu priliku imao poseban uvod. Na panelu se između ostalog razgovaralo i o radu na filmu i kreativnim procesima, izazovima struke, ali i generalno o umjetnosti i politici. Moderator diskusije bio je oskarovac, producent Mark Johnson.

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021