Navigacija

Objave

Dva Srebrna medvjeda za film "Epizoda u životu berača željeza" Danisa Tanovića

Srebrni medvjed 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu dodijeljen je filmu EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA reditelja Danisa Tanovića, a Nazifu Mujiću naturščiku koji je ostvario ulogu u ovom filmu dodijeljen je Srebrni medvjed za najboljeg glumca. Ranije tokom dana filmu je dodijeljeno i priznanje Ekumenskog žirija.

Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Film EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA nastao je u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji sa A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji